Afghanistan på narko-toppen

Afghanistan er igjen verdens største produsent av opiumsvalmuer som er grunnlaget for  produksjonen av de narkotiske stoffene heroin og morfin. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Afghanistan er igjen verdens største produsent av opiumsvalmuer som er grunnlaget for produksjonen av de narkotiske stoffene heroin og morfin. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Igjen topper Afghanistan FN-statistikkene som verdens største produsent av illegale opiater som herion og morfin. Hele 74 prosent av all produksjon skjer i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Plantesykdommer i Afghanistan reduserte den globale produksjonen av opium i fjor, men landet er igjen verdens største produsent.

74 prosent av all opium har sine røtter i Afghanistan, sier en oversikt som FN-organisasjonen om narkotika og kriminalitet (UNODC) la frem onsdag.

Stadig større landområder brukes til opiumsdyrking, og det er særlig i Afghanistan og Myanmar jordene i stor grad dekkes av popiumsvalmuer. I forhold til 2011 økte jordbruksarealet som benyttes til illegal narkotikaproduksjon med 14 prosent.

Likevel ble det produsert 30 prosent mindre opium. Men det skyldes ikke myndighetenes forsøk på å stanse den uønskede produksjonen. Opiumsåkrene i Afghanistan produserte mindre bare fordi de ble rammet av plantesykdommer, fastslår UNODC.

I rapporten - «World Drug Report 2013 » - anslår en at antallet brukere av opium, morfin og heroin, ligger stabilt på 16,5 millioner, men at man i Europa ser tegn til at antallet misbrukere synker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fluktkrisen i Afghanistan forverres

I INODCs narkorapport fremhever en også at nesten en million afghanere i aldersgruppen 15-64 år, er misbrukere.

– Afghanistan har en av verdens største antall avhengige. Mange afghanere bruker narko som selvmedisinering, sier UNODCs representant i landet, Jean-Luc Lemqahieu, i en pressemelding.

Nye smuglerruter

Det konkluderes også med at narkotikasmuglerne har funnet nye ruter fra Afghanistan. Landet produserer nå også opium som selger i Øst- og Sørøst-Asia som tidligere sto for sin egen produksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg benyttes havner i Iran og Pakistan til å få sendt stoffet via sjøveien til Øst- og Vest-Afrika. På båter blir det fraktet adskillig større laster enn det man klarer ved hjelp av veier eller fly.

Siden 2009 har en beslagene av heroin økt med ti prosent i Afrika.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De maritime smuglerrutene utgjør en ny og særlig vanskelig utfordring for de ulike lands myndigheter, heter det i FN-rapporten.

Ti prosent av BNP

I mai ble det også lagt frem en egen FN-rapport om opiumsproduksjonen i Afghanistan, blant annet finansiert av Norge. Her slår en fast at det ble produsert 3700 tonn opium i 2012, og at det er områdene i sør som står for det meste av produksjonen.

Netto eksportverdi (NB, ikke gateverdi) er anslått til nesten 2 milliarder US dollar (om lag 13 milliarder norske kroner). Det er det samme som ti prosent av Afghanistans offisielle BNP (brutto nasjonalprodukt).

En regner med at opprørsstyrkene i Afghanistan finansierer deler av sin virksomhet fra salg av narkotika.

Les også: Norge har halvert styrkene i Afghanistan

Denne landspesifikke rapporten - som er lagd i samarbeid med afghanske myndigheter - slår også fast at husholdninger som er involvert i produksjonen av opiumsvalmuer har større inntekter enn andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Man konkluderer også med at opiumsproduksjonen påvirker all utvikling, og viser til utbygging av skoler som eksempel.

I de landsbyene som ikke er involvert finnes det i 90 prosent skoler for gutter og nesten 75 prosent har også skoler for jenter. I landsbyer som lever av opiumsproduksjonen faller tallene til 61 prosent for gutter og 19 prosent for jenter.