Senator holdt ti timers tale mot abortlov

Senator Wendy Davis ble stående i nesten 11 timer og argumentere mot innstramming av abortrettighetene i Texas. Foto: Ap / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wendy Davis skulle holde 13 timers maratontale for å stanse en ny abortlov i Texas. Hun ble stanset underveis, men nådde likevel målet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Hva er en filibuster?
  • En filibuster er en meget lang debatt som har til formål å forhindre at et forslag blir vedtatt, rett og slett ved å forhindre at det når frem til votering.
  • Uttrykket stammer fra USAs senat, der forretningsordenen ikke gir mulighet for å ta ordet fra en senator som fremfører en tale, og ingen forslag kan vedtas før alle senatorene er ferdig med å holde taler og innlegg.
  • Det kreves 60 stemmer for å avslutte en debatt, og gå til avstemming.
  • I USA begynte man på begynnelsen av 1990-tallet å bruke filibuster-trusselen som en taktikk for å vinne valg.
  • I 2009 ble 80% av de store lovforslagene stoppet av «filibustering».

Kilde: Wikipedia

Den demokratiske Texas-senatoren Wendy Davis hadde tirsdag planlagt å holde en 13 timers «filibuster» (se faktaboks) for å hindre en restriktiv abortlov i å bli vedtatt.

Lovforslaget gikk ut på å forby abort etter 20 ukers svangerskap, og innføre nye krav som kunne medført at nesten alle abortklinikkene i Texas måtte stenge.

Les også: Filibuster i Kongressen mot CIA-kandidat

Republikanerne, som støttet lovforslaget, dominerer senatet, men har ikke stort nok flertall til å stanse en «filibuster».

Ble stanset

Davis begynte maratontalen rundt kvart over elleve om formiddagen lokal tid. Hun måtte holde det gående til midnatt for å klare å forhindre at man rakk å stemme over loven før fristen gikk ut.

Davis brukte mye av tiden på å lese opp meldinger fra kvinner som satte seg imot lovforslaget, og fortalte historier om kvinners erfaringer før prevensjon og abort ble lovlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun hadde en stor heiagjeng blant oppmøtte lovmotstandere som fulgte med fra galleriet.

Etter nesten elleve timer, klokken ti på kvelden, mente imidlertid ordstyreren hun ikke holdt seg til saken lenger, og Davis ble stanset.

Opptrinnet fikk stor oppmerksomhet, ifølge CNN ble det nevnt i hele 730.000 twittermeldinger.

Les også: Ville prate Obama i senk

Forvirring

Da Davis ble stanset, fortsatte hennes kolleger fra Demokratene forsøket på å forsinke voteringen. De siste timene av møtet var preget av stor og forvirrende parlamentarisk krangel, mens folk på galleriet klappet og ropte «Wendy, Wendy, Wendy».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter avstemningen hersket det forvirring rundt hvorvidt de lyktes.

Representanter for Demokratene påstår avstemningen ikke ble avsluttet før etter midnatt, og at vedtaket således var ugyldig, ifølge Statesman.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den demokratiske senatoren John Whitmire var sikker i sin sak:

– Dette vil ikke bli lov, sa han til Statesman.

Flere republikanere, som støttet loven, hevdet på sin side at den var gjeldende.

– Ugyldig vedtak

Ifølge de siste meldingene skal Demokratene ha fått rett i at avstemningen ble holdt for sent. Klokken tre om morgenen grep stedfortredende guvernør David Dewhurst inn og erklærte møtet avsluttet.

Dewhurst mener voteringen kom for sent til at vedtaket om innstramning kan betraktes som gyldig.

Abort ble lovlig i USA i 1973, men flere stater har ifølge BBC i årene siden innført restriktive abortlover. I mars forbød for eksempel Nord-Dakota abort fra det tidspunktet fosterets hjerteslag kan registreres, noe som kan være tilfelle fra sjette svangerskapsuke.