USA vet ikke hvor mye Snowden fikk med seg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikansk etterretning vet ikke hvor mye klassifisert materiale Edward Snowden fikk med seg da han gikk fra jobben og reiste til Hongkong.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonene frykter at han tok med seg langt flere dokumenter enn de først trodde. De er også redd for at hans forbindelser til WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange skal føre til at materialet offentliggjøres uten tanke på sikkerheten.

De som etterforsker saken, tror at Snowden, som arbeidet på Hawaii for et firma som hadde kontrakt med National Security Agency (NSA), delvis har lykkes i å dekke over sine spor i dataanleggene til NSA og britiske GCHQ.

Søndag sa lederen for Senatets etterretningskomité, Dianne Feinstein, at hun er blitt fortalt at han tok 200 hemmeligstemplede dokumenter. Men en annen kilde sier at tallet er langt høyere, og at Snowden hadde kopiert tusener av dokumenter.

Hittil har avisene Guardian og Washington Post ikke offentliggjort alle detaljene i dokumentene de har fått fra Snowden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Snowden leker katt og mus med verden

Ville samle bevis

I et intervju med Hongkong-avisa South China Morning Post, som ble trykt dagen etter at Snowden forlot Hongkong på et fly til Moskva, sier han at han tok seg jobb i firmaet Booz Allen Hamilton nettopp for å samle bevis for USAs omfattende overvåkingsprogrammer.

Han sier at målet med innsamlingen av dokumenter var å gi opplysningene til mediene.

– Min stilling hos Booz Allen Hamilton ga meg tilgang til lister over maskinene over hele verden som NSA har hacket. Det var derfor jeg tok stillingen for tre måneder siden, sa han til avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: -Snowden har det bra

Ikke på flyet til Cuba

Det er ikke klart hvor Snowden er blitt av etter at han kom til Moskva søndag og ba om asyl i Ecuador. Han var etter alt å dømme ikke på Aeroflots fly til Havana mandag som han hadde booket plass på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Her gjennomsøker de flyet etter Snowden

Julian Assange sier at Snowden er på vei til Ecuador etter å ha rømt til Moskva, og at han er i god behold på et trygt sted.

USA tror han fortsatt er i Moskva, og legger tungt press på Russland for å utlevere ham til amerikanske myndigheter.

Talsmann for utenriksdepartementet, Jay Carney, la an en forsonlig tone da han mandag fortalte at USA håper Russland vil se på alle muligheter for å sende Snowden tilbake til USA.

Men han brukte langt mindre diplomatisk språk da han kritiserte Kina for å ha latt Snowden reise fra Hongkong. Han gjorde det klart at Kina med det hadde skadet arbeidet for å bygge tillit mellom de to landene.

Sviktet av Russland og Kina

USA føler seg sviktet av Russland og Kina, begge land som president Barack Obama den siste tiden har søkt å bedre forholdet til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama har møtt begge lands ledere de siste ukene. Møtet med Xi Jinping i California fant sted i en god atmosfære, mens møtet med Vladimir Putin på G8-møtet i Nord-Irland var iskaldt.

Kina, som USA beskylder for å ha hacket amerikanske datamaskiner, prøver å ta den moralske tonen og krever svar fra USA på Snowdens avsløringer av amerikansk hacking av kinesiske maskiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske tjenestemenn på sin side sier de ikke har noen plikt til å samarbeide med USA. De viser til amerikanske restriksjoner mot russiske tjenestemenn som USA beskylder for å ha krenket menneskerettighetene.

Helt og varsler

Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño sa mandag i Hanoi at Ecuador vil gi Snowdens asylsøknad en grundig vurdering. Han hyllet Snowden, som han sa forsøker å kaste lys over USAs framferd i andre land.

Mens USA betrakter Snowden som en forræder og kriminell, mener tilhengerne hans at han er en helt.

Et opprop som tilhengerne har postet på nettsiden til Det hvite hus, kaller ham en nasjonalhelt og varsler. Oppropet har allerede samlet 113.000 underskrifter, langt mer enn de 100.000 som trengs for at presidenten må gi et svar innen 30 dager. (©NTB)