Egyptisk statue snur seg på mystisk vis

Én av de gamle egyptisk statuene på Manchester Museum snur seg 180 grader helt av seg selv. Nå er den mystiske snuoperasjonen fanget på video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én av de gamle egyptisk statuene på Manchester Museum snur seg 180 grader helt av seg selv. Nå er den mystiske snuoperasjonen fanget på video.

De ansatte ved museet skjønner ingenting. I et glassmonter på museet står den nesten 4000 år gamle statuen Neb-Sanu, og hver dag snur statuen seg 180 grader – tilsynelatende helt av seg selv.

En egyptisk forbannelse?

Den 25 cm høye statuen ble funnet i en grav sammen med en mumie, og har vært i museets eie i 80 år.

Campbell Price er egyptolog ved museet foreslår at Manchester Museum er utsatt for en gammel, egyptisk forbannelse.

– Jeg oppdaget at statuen hadde snudd seg, og synes det var rart. Jeg er jo den eneste som har nøkkelen til glassmonteren. Jeg satte den riktig vei, men neste dag hadde den snudd seg igjen, sier Price til Manchester Evening News.

Det var da han satte opp et kamera, for å finne ut hva som skjedde. Du kan se resultatet i videoen øverst i artikkelen.

Avviser «naturlig forklaring»

– I gamle Egypt trodde de at om en mumie ble ødelagt, ville statuen fungere som en alternativ kropp for sjelen. Kanskje det er det som fører til bevegelsen? foreslår Price.

Fysikkprofessor Brian Cox ved universitetet i Manchester mener det finnes en naturlig forklaring. Han sier at friksjonen mellom de to overflatene, serpentinsteinen og glasset, fører til en vibrasjon som igjen får statuen til å snu seg.

Men Price avviser forklaringen.

- Statuen har stått på samme overflate så lenge jeg har vært her, og har aldri rørt seg før nå.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus