Ny Barents-erklæring gir urfolk viktig rolle, men:

Full stopp for urfolkssamarbeid i Barents-regionen

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev på talerstolen under Barents-toppmøtet i Kirkenes, vedtok sammen med Jens Stoltenberg (til høyre) å gi urfolkene en viktig rolle i Barents-samarbeidet. Men det vil bare Norge finansiere. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
Russlands statsminister Dmitrij Medvedev på talerstolen under Barents-toppmøtet i Kirkenes, vedtok sammen med Jens Stoltenberg (til høyre) å gi urfolkene en viktig rolle i Barents-samarbeidet. Men det vil bare Norge finansiere. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

I Kirkenes vedtok ministrene en ny erklæring der urfolkene ble forespeilet en aktiv rolle i Barents-samarbeidet. Dagen etter måtte urfolkene stoppe sitt arbeid på grunn av pengemangel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Urfolkene i Norge, Finland, Russland og Sverige, hovedsakelig samer, måtte tidligere denne måneden nedlegge sin virksomhet i Barentssamarbeidet, The Barents Euro-Arctic Council.

Grunnen er manglende bevilgninger. Bare Norge er i år villig til å delfinansiere virsomheten til urfolkenes arbeidsgruppe WGIP i Barentssamarbeidet. Og nå er kassa tom.

I et brev til stats- og utenriksministrene i de fire landene som ABC Nyheter har fått innsyn i, krever lederen i Arbeidsgruppa, Lars-Anders Bär, at de må sørge for finansieringen av dette samarbeidet.

Rant tom dagen etter

Paradoksalt nok rant pengekassa tom så arbeidet måtte nedlegges dagen etter at ministrene i Barentssamarbeidet vedtok en ny erklæring i Kirkenes 4. juni.

«Vi støtter en ytterligere styrking av urfolks representasjon i Barents-samarbeidet.», erklærte ministrene der.

I praksis følger Russland, Finland og Sverige opp dette med å unnlate å bevilge penger til urfolkssamarbeid.

Norge er det eneste landet som hele tida, også i år, har finansiert urfolkenes arbeidsgruppe WGIP. Russland har aldri gjort det.

Les også: Sametingets urfolksmøte ble droppet av regjeringen

Norsk refs til de andre

- Det er meget beklagelig at arbeidsgruppen for urfolk har suspendert sitt arbeid på grunn av pengemangel, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til ABC Nyheter.

- Arbeidsgruppen har fått og vil fortsette å få økonomisk støtte fra Norge, sier han og refser partnerlandene:

- De andre Barentslandene må også bidra til spleiselaget. Vi vil jobbe for at arbeidsgruppen kan gjenoppta sitt arbeid så raskt som mulig. Det er spesielt viktig i en tid der aktivitetene i nord øker kraftig, og der urfolksperspektivet må være tydelig representert.

Olli ser paradoks

«Vi føler at den nåværende situasjonen både er ydmykende for folkene vi representerer og undergraver rollen urfolkene skal spille i samarbeidet.», skriver Bär (ABC Nyheters oversettelse fra engelsk).

- I 20 år har nesten bare Norge finansiert arbeidet. Sverige og Finland har gitt litt – Russland aldri en rubel. Nå er kassa tom og jeg forstår frustrasjonen i arbeidsgruppa.

Det sier sametingspresident Egil Olli til ABC Nyheter.

- Urfolkenes arbeidsgruppe har en veldig viktig oppgave. Nå har de fått en sterkere rolle gjennom den nye Kirkenes-erklæringa. Da må statene i Barentsregionen sette dem i stand til å gjøre jobben, mener Olli.

Les også: Slik har du ikke sett ham før

Krav: En permanent ordning

De russiske urfolksgruppene har vært avhengige av støtte utenfra. Men nå som Putin-regimet har innført en ny lov for ikke-statlige organisasjoner, NGO'er, forpliktes organisasjoner som driver politisk aktivitet og mottar penger fra utlandet, til å registrere seg som «utenlandske agenter».

Les også: Barth Eide urolig for folkelige organisasjoner i Russland

En permanent ordning med finansiering er det urfolkenes arbeidsgruppe krever i sitt brev til de fire landenes myndigheter.

Les erklæringen ministrene vedtok i Kirkenes 4. juni om Barents-samarbeidet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus