Nå må svensker betale lisens for PC-en

AVGIFT: Innføringen av lisensordningen for datamaskiner kommer bare måneder etter at SVT uttalt at de ikke aktivt ville jobbe med å kreve inn lisens fra nettbrett- eller PC-brukere. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
AVGIFT: Innføringen av lisensordningen for datamaskiner kommer bare måneder etter at SVT uttalt at de ikke aktivt ville jobbe med å kreve inn lisens fra nettbrett- eller PC-brukere. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske forbrukere som kun eier en PC, og ikke har TV, må betale kringkastningsavgift. - Ikke nødvendig i Norge, sier NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Sverige får du nå krav om kringkastingslisens dersom du kjøper datamaskin, om du ikke eier en TV. Det bestemte den svenske forvaltningsretten mandag.

Radiotjänst, som er ansvarlig for den svenske lisensinnkrevingen, har den siste tiden sendt ut fakturarer til forbrukere som nylig har kjøpt datamaskiner og hisset med det på seg 20 husstander som nektet å betale lisensregningen.

De dro Radiotjänst inn for forvaltningsretten i håp om å slippe kringkastingsavgift for sine datamaskiner, men måtte mandag se seg nødt til å betale.

Les også: NRK-lisens på PC og mobil?

– Alle må betale

Ifølge Radiotjänst spiller det ingen rolle om man ser TV på fjernsyn eller en datamaskin.

– Disse personene er nødt til å betale TV-avgiften fordi de har en datamaskin, sier saksbehandler Victoria Bäckström i Forvaltningsretten i Luleå til Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lisensinnkreverne har også sendt ut fakturaer til personer som kun har mobiler eller nettbrett i hjemmet.

Ifølge Aftonbladet vil Radiotjänst nå få retten til å avklare om avgiftsplikten også skal gjelde smarttelefoner og nettbrett.

Bäckström mener forbrukerne ikke kan gjemme seg bak argumentet at de ikke benytter datamaskinen til å se TV.

– Samme sak gjelder om man har en TV som man aldri benytter. Det er enheten som er av betydning, og har man en TV må man betale, selv om man ikke har en digitalboks, sier hun.

Les også: – NRK kan kreve lisens for nettbrett og smarttelefoner

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke aktuelt i Norge

Innføringen av lisensordningen for datamaskiner kommer bare måneder etter at SVT uttalt at de ikke aktivt ville jobbe med å kreve inn lisens fra nettbrett- eller PC-brukere.

– Ettersom det nå utredes hva slags modell vi skal ha for finansiering av allmennkringkasting, så vil vi foreløpig ikke være aktive i å spørre folk om de har andre plattformer enn TV. Men rent formelt er man betalingspliktig så lenge det finnes TV-kanaler på nettet, sa SVTs kringkastingssjef Eva Hamilton til Dagens Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NRKs kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen har tidligere uttalt at også NRK i realiteten har mulighet til å kreve avgift for PC-er, men at rikskringkasteren ikke har sett det som nødvendig å benytte seg av.

Hansen sier NRK vil følge utviklingen av TV-salget nøye.

– En dramatisk teknologiutvikling, der TV-salget stuper til fordel for andre plattformer, kan gjøre at vi må revurdere hvilken finansieringsordning som fungerer best. Det er viktig for oss at enhver løsning sikrer vår uavhengighet i forhold til partipolitikken, sier kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen til VG.