Tilstanden kritisk for Mandela

Tilstanden er kritisk for Nelson Mandela, opplyser Sør-Afrikas president Jacob Zuma. Mandela har vært innlagt på sykehus i Pretoria i over to uker, og det siste døgnet skal tilstanden ha forverret seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Nelson Mandela:

* 1918: Født 18. juli i Mvezo i Kapp-provinsen.

* 1943: Ble medlem av Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC). Begynner på jusstudier ved universitetet i Witwatersrand.

* 1944: Startet ANCs radikale ungdomsbevegelse sammen med Oliver Tambo og Walter Sisulu.

* 1952: Åpnet det første svarte advokatkontor i Johannesburg sammen med Tambo.

* 1962: Dømt til fem års fengsel for oppfordring til streik og for å ha reist ut av landet ulovlig.

* 1964: Dømt til fengsel på livstid for sabotasje og konspirasjon mot staten.

* 1990: Løslatt etter 27 år i fangenskap.

* 1991: Valgt til leder for ANC, etter Tambo.

* 1993: Tildelt Nobels fredspris sammen med president Frederik Willem de Klerk.

* 1994: Ledet ANC til seier i Sør-Afrikas første demokratiske valg og ble valgt til landets første svarte president.

* 1999: Gikk av som president etter én periode.

* 2004: Kunngjorde at han trakk seg tilbake fra offentligheten.

* 2010: Viste seg siste gang offentlig i forbindelse med fotball-VM i Sør-Afrika.

Zuma besøkte Mandela på sykehuset i den sørafrikanske hovedstaden søndag kveld og ble oppdatert om den tidligere presidentens tilstand av legene som behandler ham.

– Legene gjør alt de kan for å bedre tilstanden hans og sørger for at Madiba er tatt godt vare på og har det bra. Han er i gode hender, sier Zuma i en uttalelse.

Madiba er kjælenavnet mange sørafrikanere benytter om den 94 år gamle frigjøringshelten, som ble belønnet med Nobels fredspris i 1993 og valgt til landets første svarte president året etter.

Forverret seg

Tilstanden til Mandela skal ha forverret seg det siste døgnet, og i uttalelsen sin appellerer Zuma til hele Sør-Afrika og resten av verden om å be for Mandela, hans familie og helsepersonellet som behandler ham i den vanskelige tiden.

Sykehusoppholdet er det tredje på et halvår, og Sør-Afrika forbereder seg derfor på å ta farvel med den milde mannen med de fargerike skjortene.


Se video: Kritisk for Mandela igjen

Verden over blir Nelson Mandela sett på som et symbol på fred og forsoning, og statsoverhoder og ledere, også fra Norge, vil derfor strømme til for å vise ham den siste ære når han går bort.

Tar en dag av gangen

Mandelas datter, Makaziwe, sier til CNN at familien tar sykeleiet en dag av gagen.

– Det er det eneste vi kan gjøre. Alt jeg ønsker er at det skal gå så smertefritt som mulig. Han har funnet fred med seg selv. Han har gitt så mye til verden, sier hun.

Hun sier at faren er svært syk, men at han fremdeles responderer.

I intervjuet med CNN oppfordrer også Makaziwe Mandela pressen og folk til å la familien ta farvel i fred.

– Det er faren vår og barnas bestefar. Han har vært borte store deler av livene våre. Dette er kvalitetstid for oss. Og jeg forventer at verden lar oss være i fred nå.

Les også: I Mandelas fotspor i Johannesburg

Lungeproblemer

Mandela har vært innlagt på sykehus i drøyt to uker med en alvorlig lungeinfeksjon.

Fram til nå har helsetilstanden til anti-apartheid-helten forandret seg lite siden han ble lagt inn på Pretoria sykehus lørdag 8. juni. Det har kommet meldinger om at Mandela har reagert positivt på behandlingen han har fått, men tilstanden har hele tiden blitt betegnet som meget alvorlig.

Frigjøringshelten har hatt sviktende helse i mange år og har ikke vist deg offentlig siden fotball-VM i 2010. I fjor ble han operert for gallestein, og han har dessuten hatt prostatakreft.

De siste TV-bildene av Mandela ble tatt i april, da partiledere fra regjeringspartiet ANC besøkte ham. Opptaktene vakte reaksjoner fordi den tidligere presidenten så fraværende og skjør ut. Det kom anklager om at partiet utnyttet ham.

De siste årene har ANC mistet mye av sin tidligere glans og preges nå av intern maktkamp og korrupsjonsanklager.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus