Eks-justisminister sier ja til surrogati i Norge

– Jeg finner det prinsipielt vanskelig at vi lever i et land der det er lov å avbryte et svangerskap fordi man ikke ønsker å ta seg av barnet, mens det ikke er lov til å påbegynne et svangerskap fordi noen ønsker å elske det som sitt eget, sier Anne Holt. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
– Jeg finner det prinsipielt vanskelig at vi lever i et land der det er lov å avbryte et svangerskap fordi man ikke ønsker å ta seg av barnet, mens det ikke er lov til å påbegynne et svangerskap fordi noen ønsker å elske det som sitt eget, sier Anne Holt. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Forfatter og tidligere justisminister Anne Holt vil ha ikke-kommersiell surrogati i Norge. Hun mener norske kvinner er i stand til å treffe livsvalg for seg selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Holt avstår fra å kommentere hvorfor surrogati vekker sterke følelser i Norge, men slår fast at hun går inn for frivillig surrogati fordi kvinner her i landet generelt er i stand til å velge selv hva de ønsker her i livet, skriver Dagbladet.

– Jeg finner det også prinsipielt vanskelig at vi lever i et land der det er lov å avbryte et svangerskap fordi man ikke ønsker å ta seg av barnet, mens det ikke er lov til å påbegynne et svangerskap fordi noen ønsker å elske det som sitt eget, sier Holt.

Les også: Hareide til angrep på surrogatiordningen

At man selv har et syn i saken bør ikke være et hinder fra å akseptere at andre mener noe annet, synes hun.

– At jeg aldri hadde kunnet tenke meg å gjennomføre en abort, hindrer meg ikke å være tilhenger av abortloven. At jeg selv ikke ville kunnet være surrogatmor, hindrer meg ikke i å se at andre aldeles frivillig, og med glede, kunne tenke seg å hjelpe en søster eller venninne til å få barn, sier Holt.

Les også: Abortspørsmålet hjemsøker Høyre

Hun legger til at surrogati er lovlig i blant annet Storbritannia og i flere delstater i USA. Hun viser også til at det ikke er forbudt for norske foreldre å benytte seg av metoder i disse landene.

I Norge er surrogati forbudt og regjeringen vil ikke endre på loven. Også Høyre er tilhenger av dagens regelverk.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus