Snowden på vei til Moskva

TIL RUSSLAND: Spionsiktede Edward Snowden forlot Hongkong i et Aeroflot-fly søndag formiddag, og er på vei mot Russland. Foto: REUTERS/Bobby Yip/Files / NTB scanpix
TIL RUSSLAND: Spionsiktede Edward Snowden forlot Hongkong i et Aeroflot-fly søndag formiddag, og er på vei mot Russland. Foto: REUTERS/Bobby Yip/Files / NTB scanpix

Spionsiktede Edward Snowden er på vei til Moskva. Russiske myndigheter vet ingenting om Snowdens planer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snowden forlot Hongkong i et Aeroflot-fly søndag formiddag, ifølge den kinesiske avisen South China Morning Post, som lørdag et intervju med Snowden.

Avisen skriver at Moskva kun en mellomlanding for Snowden, og det har blitt spekulert i om Island eller Ecuador er hans endelige mål.

Søndag formiddag hevder det russiske nyhetsbyrået Interfax at Snowden har billett videre fra Moskva til Cuba.

I Moskva sier en talsmann for utenriksdepartementet at de ikke har noe informasjon om saken, og Aeroflot vil ikke kommentere saken.

Nettstedet WikiLeaks sa søndag formiddag i en uttalelse at de har hjulpet Snowden med å komme seg ut av Hongkong og finne politisk asyl i et demokratisk land.

Les også: Snowden hevder USA overvåker kinesiske mobiler

Ba om utlevering

Snowdens utreise kom på tross av en arrestordre og utleveringsbegjæring fra USA.

Lørdag ba USA myndighetene i Hongkong om å få 30-åringen utlevert og understreket at Hongkong måtte handle raskt.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier myndighetene i Hongkong at USAs utleveringsbegjæring ikke fulgte alle nødvendige juridiske krav, og at Hongkong ikke hadde «innhentet tilstrekkelig informasjon» til å håndtere arrestordren for Snowden før han reiste.

Hongkong har bekreftet Snowdens utreise og sier han reiste frivillig og lovlig. De har likevel varslet USA om at Snowden sitter på et fly på vei til Moskva.

Les også: Snowden avslører omfattende britisk overvåking

Siktet for spionasje

Snowden, tidligere ansatt i etterretningsorganisasjonene CIA og NSA, flyktet til Hongkong etter at han lekket omfattende og detaljert informasjon om amerikansk etterretningsarbeid, blant annet hvordan de har drevet omfattende overvåking av tele- og datatrafikk.

Fredag ble det kjent at USA har siktet Snowden for spionasje. I siktelsen heter det blant annet at han har stjålet regjeringens eiendom, uttalt seg om nasjonal sikkerhet uten tillatelse og gitt hemmeligstemplede opplysninger videre til uautoriserte personer.

Snowden har gitt intervjuer til medier verden rundt siden han begynte å lekke informasjon.

Amerikanske myndigheter forsvarer overvåkingsprogrammet med at NSA har hindret opp mot 50 planlagte terrorangrep.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus