Nye gebyrer – men fortsatt gratis å gifte seg

FORTSATT GRATIS: Regjeringen ville innføre gebyr for borgerlig vigsel, men justiskomiteen på Stortinget sa nei. Foto: Colourbox.com
FORTSATT GRATIS: Regjeringen ville innføre gebyr for borgerlig vigsel, men justiskomiteen på Stortinget sa nei. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 1. juli innføres det nye gebyrer for enkelte tjenester i domstolene. Men Stortinget har bestemt at det fortsatt skal være gratis å gifte seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisdepartementet hadde lagt opp til at det skulle innføres gebyr for vigsel, attester og oppbevaring av testamenter i domstolene. Dette skulle gi staten årlige inntekter på 37 millioner kroner.

Ordningen skulle innføres fra 1. juli i år. Men justiskomiteen på Stortinget avviser gebyr på borgerlig vielse foreløpig.

Likhet stat-kirke

Departementets begrunnelse for gebyrene er ønsket om at domstolenes utgifter skal dekkes.

Det ble spesielt pekt på at vigsler utenfor kontortiden er kostbart. Departementet ville ha et gebyr på 860 kroner for dem som gifter seg i arbeidstiden og 2.580 kroner utenom, i første rekke gjelder det vielser på lørdager.

Justiskomiteen peker på at vielser i kirken er gratis på lik linje med borgerlig vigsel.

– Dersom en skulle innføre gebyr for vigsler i domstolene nå, ville det innebære en uheldig forskjellsbehandling sammenlignet med vigsler i kirken, heter det i innstillingen fra komiteen. Komiteen viser til at det pågår en diskusjon i enkelte prosti om å ta betaling for vigsler i kirken, og ber regjeringen komme tilbake med en bredere vurdering av saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bryllupet trenger ikke å koste en formue

Oppbevaring

Derimot godtok komiteen og Stortinget de øvrige gebyrene, som nå trer i kraft.

Oppbevaring av et testamente i domstolen skal koste 688 kroner, mens notarialbekreftelse av et dokument vil koste 258 kroner.

Domstoladministrasjonen opplyser at det årlig leveres inn rundt 12.000 testamenter til oppbevaring, og det foretas om lag 65.000 notarialbekreftelser av dokumenter. Tallet er litt usikkert, da ikke alle domstoler registrerer dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse tjenestene utføres ved tingrettene rundt om i landet. I Oslo er det Oslo byfogdembete som står for dette arbeidet. Oslo har om lag 34.000 notarialbekreftelser i året, opplyser seksjonssjef Reidar Amble-Ommundsen ved Oslo byfogdembete

Les også : Ja, vi skifter etternavn

Bekreftelse

Notarialbekreftelse behøves på dokumenter som skal brukes i utlandet. Domstolen bekrefter at den som har skrevet under et dokument er den han gir seg ut for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan være en person som skal undertegne på vegne av et selskap som driver internasjonal virksomhet. Da trenger han en bekreftelse på at han har rett til å undertegne dokumentet og på at han er den han gir seg ut for. Det kan også være en nordmann som skal undertegne en fullmakt i forbindelse med overdragelse av en eiendom i utlandet. Notarialbekreftelse kreves i de fleste land, forklarer Amble-Ommundsen.

Oppbevaring

Oslo byfogdembete oppbevarer også mange testamenter. Det nye gebyret skal betales når dokumentet innleveres.

Det er ingen årlig avgift. Men hvis testamentet tas ut, for eksempel for å endres, vil det oppkreves et nytt gebyr.

Det er ikke noe krav om at testamenter skal oppbevares i domstolen, men det kan være en forsikring mot at papiret blir borte. Tingretten registrerer også dødsfall, og da blir det sjekket om avdøde etterlater seg testamente.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vielse lørdag

Det er i dag forskjellig praksis mellom de ulike domstolene når det gjelder vielse utenom arbeidstid.

Oslo byfogdembete tar imot vielser på lørdager, noe som medfører ekstra kostnader.

– Departementet hadde lagt opp til at brudeparene skulle betale ekstra hvis de ønsket vielse etter kontortid og på lørdager. Nå ble det stoppet. Vi må se nærmere på hvordan vi skal håndtere dette framover. Vi har lagt opp til at vi kan tilby vielser på lørdag ut dette året, og så må vi evaluere det i løpet av høsten, sier Amble-Ommundsen.