Flere røntgenleger skal ta unna kreftkø i Oslo

– Den største faren rundt dette er at jeg kan påføre pasienten alvorlige bivirkninger som kunne vært unngått, sier Andreas Stensvold, kreftlege og leder for Norsk onkologisk forening. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
– Den største faren rundt dette er at jeg kan påføre pasienten alvorlige bivirkninger som kunne vært unngått, sier Andreas Stensvold, kreftlege og leder for Norsk onkologisk forening. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Kreftpasienter må gjennom ekstra cellegiftkurer fordi røntgenkapasiteten er for lav, mener legene ved Oslo universitetssykehus. Ledelsen svarer med å øke bemanningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kreftlegene er frustrert over at pasienter må settes på det de kaller «ventekurer». Pasienter som skulle vært til MR-undersøkelse etter to-tre cellegiftkurer, får i noen tilfeller ikke undersøkelse før etter femte eller sjette kur, melder NRK.

– Det betyr at jeg må gi en ekstra cellegiftkur fordi jeg ikke klarer å evaluere behandlingen raskt og godt nok, sier Andreas Stensvold, kreftlege og leder for Norsk onkologisk forening.

– Den største faren rundt dette er at jeg kan påføre pasienten alvorlige bivirkninger som kunne vært unngått. En sjelden gang kan man faktisk dø av min cellegiftbehandling, sier Stensvold. Ifølge NRK dreier det seg om 425 slike ventekurer i året.

Sykehusets administrerende direktør, Bjørn Erikstein, sier det er vanskelig for ham å kommentere legenes påstand om ventekurer.

– Vi har påpekt at det ikke har vært god nok kapasitet, og vi har forsøkt å se om det er mulig å ta det opp. Det har vi ikke fått til, og jeg har allerede bedt røntgenavdelingen om å bemanne opp med sju overleger, hvorav fem skal jobbe med kreftdiagnostikk, sier direktøren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus