USA vil ha Snowden utlevert

USA vil ha Snowden utlevert
USA vil ha Snowden utlevert

USA ber om å få utlevert spionsiktede Edward Snowden fra Hongkong, opplyser Det hvite hus til TV-kanalen CBS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Våre justismyndigheter er nå i samtale med myndighetene i Hongkong, sier USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Tom Donilon, ifølge TV-kanalen CBS.

– Om ikke myndighetene i Hongkong gjør noe raskt, vil det vanskeliggjøre vårt bilaterale forhold og reise spørsmål ved Hongkongs vilje til å forplikte seg til lov og rett, sier en høytstående embetsmann i Obama-administrasjonen ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Lekket

Snowden, som tidligere jobbet for etterretningsorganisasjonene CIA og NSA, flyktet til Hongkong i mai etter å ha lekket omfattende og detaljert informasjon om amerikansk etterretningsarbeid.

Fredag ble det kjent at USA har siktet Snowden for spionasje.

I siktelsen heter det blant annet at Snowden har stjålet regjeringens eiendom, uttalt seg om nasjonal sikkerhet uten tillatelse og gitt hemmeligstemplede opplysninger videre til uautoriserte personer.

Omfattende overvåking

Snowden har avslørt hvordan NSA gjennom sitt PRISM-program har drevet omfattende overvåking av tele- og datatrafikk.

Overvåkingen skjedde blant annet ved at NSA fikk tilgang til dataservere hos Facebook, Google, Microsoft og Apple, samt mobiltelefondata fra selskapet Verizon.

Den kinesiske avisa South Morning Post skrev lørdag at Snowden befinner seg på et sikkert sted i Hongkong.

– I motsetning til hva enkelte har sagt, er den tidligere CIA-analytikeren ikke pågrepet eller under politibeskyttelse, men befinner seg på et trygt sted i Hongkong, skrev avisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus