Snowden avslører omfattende britisk overvåking

Den britiske utenriksministeren William Hague uttalte tidligere i juni at etterretningssenteret GCHQ følger britisk lov. Foto: Reuters
Den britiske utenriksministeren William Hague uttalte tidligere i juni at etterretningssenteret GCHQ følger britisk lov. Foto: Reuters

Det britiske etterretningssenteret GCHQ har levert store mengder personopplysninger til det amerikanske sikkerhetsbyrået NSA, ifølge avisen The Guardian.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske Government Communications Headquarters (GCHQ) har avlyttet fiberoptiske kabler som frakter internasjonal telefon- og internettrafikk. Store mengder informasjon er delt med NSA, skriver den britiske avisen The Guardian.

Avisen har de siste ukene trykket detaljer om det topphemmelige overvåkingsprogrammet som tidligere NSA- og CIA-ansatt Edward Snowden har lekket.

Ifølge avisen har GCHQ gjennom prosjektet «Tempora» overvåket fiberoptiske kabler som går mellom Nord-Amerika og Storbritannia. Informasjon har blitt lagret i inntil 30 dager. Ifølge Snowdens dokumenter er «Tempora»-programmet 18 måneder gammelt.

NSA og GCHQ har samarbeidet tett og utvekslet informasjon i flere tiår. Tidligere denne måneden uttalte den britiske utenriksministeren William Hague at GCHQ følger britisk lov når de driver avlytting.

Det har blitt spekulert i om NSA bruker internasjonale partnere for å omgå amerikansk lov, som krever at byrået har tillatelse fra en hemmelig føderal domstol hvis de skal overvåke spesifikke personer.

– Alle slike påstander er falske, sier talskvinne for NSA, Judith Emmel.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus