Hvorfor klekkes ikke eggene?– Tjeldene kan være forgiftet eller sterile

Hjalmar og Hjørdis har ruget på overtid i snart en uke. Blir det ikke klekking i løpet av helgen, tas kameraet ned.
Hjalmar og Hjørdis har ruget på overtid i snart en uke. Blir det ikke klekking i løpet av helgen, tas kameraet ned.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjalmar og Hjørdis ruger ei uke på overtid. Det er fortsatt håp for tjeldklekking, men biolog Einar Jahn Strømnes mener tjeldfansen må være forberedt på at eggene ikke er befruktet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FOSSLAND: - Vi begynner å komme helt i utkanten av det som er rimelig å håpe på. Det bør iallefall skje noe i løpet av de aller nærmeste dagene, sier Einar Jahn Strømnes til NAs Tjeld-TV.

Eggene ble lagt 17. mai, og normalt skulle termin ha vært 12. juni. Det betyr at eggene er ruget over en uke på overtid fra det som vanligvis er 27 rugedager i snitt.

- Dette er gjennomsnittstall, og vi vet ikke så mye om variasjonene. Men vanligvis er det bare fem prosent av eggene som ikke blir klekket, sier Strømnes.

SE TJELD-TV HER

Sterile?

- Det kan tenkes at Hjalmar eller Hjørdis er sterile, som følge av at de for eksempel har fått i seg tungmetaller eller miljøgifter. De spiser skjell og muslinger, og det er dyr som samler opp miljøgifter og kan bli ganske gamle. Dess eldre de er, jo mer gifter kan de ha i seg. Slik forurensing kan variere svært mye og være veldig lokal, sier Strømnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske tjeldbestanden trekker til Storbritannia om vinteren.

Fortsatt ikke tegn til liv i eggene - nesten en uke på overtidFortsatt ikke tegn til liv i eggene - nesten en uke på overtid

Se: Her lurer tjelden reven vekk fra reiret

Se også: Her lurer tjelden Mikkel Rev nok en gang

Se også: Tjeldskifte på reiret.

Se Hjalmer bli angrepet her!

- Variasjoner i temperatur kan nok spille inn, men jeg har liten tro på at det har tatt livet av fostrene i egget. Fuglene er flinke til å regulere dette. Selv om reiret ligger oppe fra bakken og ikke er isolert, tror jeg ikke det kan ha hatt en slik effekt, selv om det muligens kan gjøre at rugingen tar noe lengre tid, sier Strømnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strømnes vil ikke helt gi opp håpet, men mener de mange titusen av tjeldfans over hele verden må være forberedt på at det kanskje ikke blir noen klekking.

- Det må ikke komme som et sjokk om det ikke blir klekking nå, etter at det har gått så lang tid. Men vi vet egentlig lite om hvor lenge tjelden kan ruge på egget. De kan nok holde på et par uker til. Det er sjelden at et tjeldpar har vært studert så nøye som dette, så slik sett kan dette gi oss mye ny lærdom, sier Strømnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over hundre tusen har sett

NAs Tjeld-TV, som er delt med ABC Nyheter, har vært en formidabel suksess, og har passert 300.000 visninger. Rundt 170.000 unike brukere har vært innom, fra hele verden.

- I tillegg er det skapt nærmest et eget samfunn på tjeld-chatten , så dette har tatt av utover alle mulige forventninger. Vi kommer til å holde live-sendinga oppe til over helga, men om det da fortsatt ikke blir noen klekking må vi koble ned live-kameraet. Men vi vil fortsatt følge med på hvor lenge tjeldparet blir liggende å ruge, sier NA-redaktør Kim Riseth til sin egen avis.

- Stor glede

- Det er jo synd om det ikke blir klekking, men jeg har inntrykk av at mange av seerne uansett har hatt stor glede av selve opplevelsen med å se tjeldene ruge. Jeg tror mye av årsaken til at dette har truffet så mange er kombinasjonen av vakre bilder og den roen som fuglene har på reiret. Det er iallefall mange som har beskrevet at det gir dem en slags sjelefred å se fuglene ligge der dag etter dag.