Langøyene gjenåpnes for publikum

Langøyene var opprinnelig to øyer med et langt sund imellom. Den store sletta midt på øya er anlagt oppå det som tidligere var hovedstadens søppelfylling. Bildet fra 1965 viser Langøyene (foran) med Rambergøya, Gressholmen og Lindøya i bakgrunnen. Foto: Ukjent / Oslo byarkiv / Wikipedia
Langøyene var opprinnelig to øyer med et langt sund imellom. Den store sletta midt på øya er anlagt oppå det som tidligere var hovedstadens søppelfylling. Bildet fra 1965 viser Langøyene (foran) med Rambergøya, Gressholmen og Lindøya i bakgrunnen. Foto: Ukjent / Oslo byarkiv / Wikipedia

Lørdag går første rutebåt til øya. Men kommunen fraråder fortsatt bruk av gressletta som ligger oppå den gamle søppelfyllinga.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om Langøyene

Langøyene er ei øy på 0,3 km² i Bunnefjorden innerst i Oslofjorden. Langøyene ligger i Nesodden kommune og eies og forvaltes av Oslo kommune.

I perioden 1904 til 1948 ble Langøyene benyttet som Oslo kommunes avfallsdeponi. Umiddelbart etter at avfallsdeponeringen var avsluttet i 1948 ble deponiet tildekket og overflaten ble tilrettelagt for bading og friluftsformål.

Langøyene er et populært friluftsområde og badeplass. Det er lov å telte på øyene, som nås med ferge fra Vippetangen i Oslo om sommeren.

Langøyene var opprinnelig to øyer, med et langstrakt sund imellom. Den store gressletta man finner midt på Langøyene i dag er hovedstadens gamle

søppelfylling.

Kilder: Oslo kommune / Wikipedia

Den populære badeøya ble evakuert og stengt for publikum forrige uke etter at undersøkelser avdekket forhøyede konsentrasjoner av bly, kvikksølv og polyaromatiserte hydrokarboner (PAH.)

Vannuttaket på Langøyene ble stengt og kollektivselskapet Ruters ferjetrafikk til øya ble stanset inntil videre.

Kommunen satte i gang utvidede undersøkelser av vann, jord og sand på øya. Etter å ha vurdert resultatene fra disse har Oslo kommune valgt å endre sin frarådning om bruk av Langøyene.

Bakgrunn: Kommunen stenger Langøyene

– Trygt å bruke stranden

Kommunen fraråder nå kun bruk av sletta midt på øya, som ligger direkte oppå kommunens gamle søppeldeponi, mellom de to opprinnelige øyene. (Se faktaboks.)

Beslutningen er tatt i samråd med kommuneoverlegen, Folkehelseinstituttet og Mattilsynet, skriver Bymiljøetaten i Oslo kommune på sine nettsider.

Les også: – Ikke fang og spis fisk ved Langøyene

– Ikke drikk vannet

Kommunen skriver videre at bading på stranden anses som trygt. Brønnvannet kan brukes som sanitærvann, til vask og lignende, men bør ikke drikkes. Vannuttakene på øya åpnes derfor med klar informasjon om at det ikke er drikkevann.

Kollektivselskapet Ruter vil fra morgenen førstkommende lørdag igjen åpne for trafikk til Langøyene.

ABC Nyheter skrev torsdag at det er uenighet om hva slags avfall som ble dumpet på Langøyene mens det ennå fungerte som søppelfylling for hovedstaden, frem til 1948.

Bare husholdningsavfall, mener Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif). Også giftig avfall fra bedrifter, mener Naturvernforbundet. Oslo kommune har ikke full oversikt.

Les mer: – Vet ikke hva som ble dumpet på Langøyene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus