Jordmødre advarer mot ultralyd hos allmennleger

Jordmødre mener leger ikke har god nok kompetanse til å utføre ultralyd på gravide. Foto: Tore Meek / Scanpix
Jordmødre mener leger ikke har god nok kompetanse til å utføre ultralyd på gravide. Foto: Tore Meek / Scanpix

Gravide kvinner kan ikke stole på ultralydundersøkelser gjort av allmennleger, advarer Den norske jordmorforening og Norsk gynekologisk forening.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i dag ingen krav om kurs eller utdanning til allmennleger som tilbyr ultralydundersøkelser til gravide. Det bekymrer leder Marit Heiberg i Den Norske Jordmorforening, melder NRK.

– Hvis man da kjører en ultralydundersøkelse som kanskje ikke er av god nok kvalitet, da gir jo undersøkelsen disse gravide falsk trygghet, sier Heiberg.

Hun forteller om alvorlige episoder hvor kvinner har fått beskjed om at alt har vært i orden, men så har det i ettertid vist seg at fosteret har hatt misdannelser. I andre tilfeller har kvinner fått ubegrunnet bekymring fordi de er blitt sendt videre i systemet.

Les også: - Jeg fikk beskjed om at jeg aldri ville få barn

Marit Hermansen som er president i Norsk forening for allmennmedisin, sier de bare gjør enkle undersøkelser som sparer spesialistene for unødvendige henvendelser.

– Det vanligste vi gjør når vi skal bruke ultralyd på gravide, er spørsmål om det er liv, eller enkle ting som å se om det er hodeleie eller seteleie. Dette er enkle ting som man godt kan gjøre i allmennpraksisen, sier Hermansen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus