Åpen for alle - alltid

Stoltenberg og Solberg kappes om å være mest ansvarlig

Høyre-leder Erna Solberg og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sammen med debattleder Oddvar Stenstrøm. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Høyre-leder Erna Solberg og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sammen med debattleder Oddvar Stenstrøm. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I statsministerduellen konkurrerte Erna Solberg (H) og Jens Stoltenberg (Ap) om å være den som fører den mest ansvarlige økonomiske politikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Debatten på TV 2 torsdag kveld ble innledet med bred enighet mellom de to om at det er nødvendig med en ansvarlig økonomisk politikk, men de var uenige om hvem som kan føre den.

– Det som bekymrer meg, er at Høyre og Fremskrittspartiet er uenige om selve grunnmuren i den økonomiske politikken. Det er en usikkerhet norsk økonomi ikke trenger, sier Stoltenberg.

Les alt om stortingsvalget

Ryggmargsrefleks

Solberg svarte med å vise til den «willochske ryggmargsrefleksen» som ligger i Høyres politikk og forsikret om at Høyre kommer til å være ansvarlige.

– Jeg mener dere ikke har gjort jobben skikkelig. Når vi nå står mer sårbare overfor endringene som kommer utenfra, er det fordi vi ikke har gjort leksen vår. Vi er mer oljeavhengige, og vi har ikke klart å løfte fram nye næringsveier, sier Erna Solberg.

Samtidig trakk Stoltenberg fram at Høyre i 2005 beskyldte Frp for en uansvarlig økonomisk politikk og at partiet ikke har endret seg etter dette. Solberg la vekt på at formuesskatten etter hennes mening tvinger norske gründere til å søke utenlandsk kapital framfor å satse på lokale eiere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stoltenberg utsetter debatt etter operasjon

Uenige om helse

Det var også en sterk uenighet mellom de to statsministerkandidatene innen helse.

– Vi burde bruke kapasitet hos private. At folk står i kø, koster penger, Det koster også smerte for dem det gjelder, sa Høyre-leder Solberg.

– Aldri er det behandlet flere ved norske sykehus. Vi har lykkes i å heve kvaliteten og tallet på folk som får behandling. Vi bruker private, men det avgjørende er at vi er imot det systemet dere står for, svarte Ap-lederen.

Erna Solberg beskyldte under debatten Ap for å ha overlatt penger og satsing innen skole til regjeringspartner SV.

– Vi vil doble satstingen på etter- og videreutdanningen understreket Solberg. På den annen side advarte Stoltenberg om at enhver form for privatisering svekker fellesskolen.