Terror-rettssaken kostet 142 millioner

Tre dager etter ugjerningene: Her er terroristen Anders Behring Breivik fotografert i en politibil på vei fra retten til politihuset mandag. Rettssaken kostet mer enn 100 millioner kroner, kom det frem torsdag. Foto: NTB scanpix
Tre dager etter ugjerningene: Her er terroristen Anders Behring Breivik fotografert i en politibil på vei fra retten til politihuset mandag. Rettssaken kostet mer enn 100 millioner kroner, kom det frem torsdag. Foto: NTB scanpix

Rettsaken mot Anders Behring Breivik kostet mer enn 142 millioner kroner, opplyser Oslo tingrett torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (ABC NYHETER): Sorenskriver Geir Engebretsen la i dag frem en rapport om 22. juli-rettssaken. Der kommer det frem at kostnadene for å få dømt massemorderen, vil overskride 142 millioner kroner.

- Rapporten er laget for å ta vare på erfaringene fra den mest omfattende rettssaken noensinne. I tilfelle vi - Gud forby - skulle bli utsatt for noe lignende i fremtiden. Men det vil også komme store rettssaker også i fremtiden, sier Engebretsen.

77 mennesker ble drept da gjerningsmannen først detonerte en bombe i Oslo sentrum for deretter å kjøre til AUFs sommerleir og massakrere forsvarsløse.

Les: Alt om 22. julirettssaken

De menneskelige kostnadene har vært enorme.

Nå avdekkes det i tillegg stadig mer hva de økonomiske utgiftene vil være.

Milliardkostnader

Bare rettssaken innebærer store utlegg. Utgifter til advokater, tolker, sakkyndige, vitner og så videre - såkalte regelstyrte utgifter - koster skattebetalerne til sammen 100,1 millioner.

I tillegg kommer driftsutgifter på 42,8 millioner som går til lønn og innkjøp av varer og tjenester knyttet til rettssaken.

Dette kommer i tillegg til allerede påløpte kostnader i forbindelse med selve terrorhandlingene. I fjor ble det presentert en regning for opprydding og sikring i regjeringskvartalet på 1,45 milliarder kroner.

Det er også anslått at det minst vil koste opp mot 10 milliarder kroner å bygge opp igjen de ødelagte bygningene i Regjeringskvartalet.

Les også: Mer penger til opprydding i regjeringskvartalet

Sorenskriver Geir Engebretsen presenterte i dag kostnadene for rettssaken mot Anders Behring Breivik: 142 millioner. Foto: NTB scanpixSorenskriver Geir Engebretsen presenterte i dag kostnadene for rettssaken mot Anders Behring Breivik: 142 millioner. Foto: NTB scanpix

Tilbakemeldingene fra ofre, pårørende, vitner, pressen og andre aktører er i all hovedsak positive til måten Oslo tingrett gjennomførte 22. juli-rettssaken på, viser rapporten.

Rettssaken varte fra 16. april til 22. juni i fjor, og ble fulgt med stor interesse både i Norge og utenlands.

I tingrettens dom, som er datert den 24. august 2012, ble Breivik dømt til 21 års forvaring med en minstetid på ti år.

Mannen er dømt for å ha drept 77 mennesker i det største terroranslaget og den verste kriminelle handling som har skjedd på norsk jord.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus