Myndighetene usikre på nesten alle asylsøkeres ID

Opp mot 95 prosent av asylsøkerne kan ikke legge fram dokumentasjon som gjør myndighetene sikre på hvem de egentlig er. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
Opp mot 95 prosent av asylsøkerne kan ikke legge fram dokumentasjon som gjør myndighetene sikre på hvem de egentlig er. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .

Norske myndigheter fester lit til kun i overkant av 5 prosent av asylsøkerne som kommer til landet, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De resterende 90-95 prosentene kan ikke legge fram dokumentasjon som gjør oss sikre på hvem de egentlig er, sier Nasjonalt ID-senters leder Arne Isak Tveitan til VG.

Det innebærer at et stort antall av de 6.234 personene som i fjor fikk sine søknader innvilget, kan ha kommet til landet med falsk identitet. Utlendingsdirektoratet (UDI) opplyser at det i fjor ble innvilget 206.605 oppholdstillatelser. Også i denne gruppen er det stor usikkerhet rundt identiteten. Tvil om rett identitet er i ferd med å bli et stort samfunnsproblem, mener Tveitan.

– Vi har erfart at ID-spørsmål ikke bare er gjeldende for utlendingsforvaltningen. ID er et fagområde i kraftig vekst og har innvirkning på mange aktører i samfunnet. Arbeidet med ID-fastsettelse har ikke vært godt nok ivaretatt, sier han.

Tveitan mener kompetanse og ressurser i de forskjellige fagmiljøene, som i politiet og utlendingsforvaltningen og andre sektorer, fortsatt er mangelfull.

Les også: Asylsøkere får for dårlig advokathjelp

Det er i dag fullt mulig å gå rundt med flere identiteter i Norge. Biometriske pass, reisebevis og oppholdskort blir ikke lagret i en felles database. Tveiten fortviler over at systemene ikke snakker med hverandre.

At noen alltid vil forsøke å utnytte systemet er noe man må ta høyde for, men det er viktig å hjelpe fortvilte personer som ikke selv klarer å bekrefte identiteten, rett og slett fordi de ikke har noe skriftlig å vise fram, påpeker han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus