Norge har halvert styrkene i Afghanistan

Viseadmiral Haakon S. Bruun-Hanssen presenterte i dag forsvarets halvårsrapport om utenlandsoperasjonene. - Siden høsten i 2012 har vi redusert antallet soldater i Afghanistan med femti prosent, sa han.
Viseadmiral Haakon S. Bruun-Hanssen presenterte i dag forsvarets halvårsrapport om utenlandsoperasjonene. - Siden høsten i 2012 har vi redusert antallet soldater i Afghanistan med femti prosent, sa han.

Det siste halve året har Norge halvert antallet soldater i Afghanistan, opplyser viseadmiral Haakon S. Bruun-Hanssen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag tjenestegjør 553 norske soldater i ni ulike utenlandsoperasjoner. I Afghanistan har man det siste halve året redusert det norske bidraget med femti prosent.

– I dag er det 220 norske soldater i Afghanistan. I tillegg kommer etterretnings- og spesialsoldater, sa kontreadmiral Haakon S. Bruun-Hanssen da han presenterte Forsvarets halvårsrapport (ekstern lenke) om de internasjonale operasjonene.

NATO-operasjonen i Afghanistan er fortsatt den største utenlandsoperasjonen for norske styrker. Landet får nå overta en stadig større del av ansvaret for sikkerheten, og norske soldater skal - etter planen - være ute av Afghanistan neste år.

For tiden en norske spesialstyrker i Kabul mentorer for afghansk spesialpoliti.

Støtter Taliban-dialog

– Vår rolle har vært i sette Afghanistan i stand til å ivareta sin egen sikkerhet, sa Forsvarsjef Harald Sunde, som også rettet en takk til Utenriksdepartementet for at de har bidratt til å opprette en dialog med Taliban.

– Vi har kommet i gang med relle freds- og forsoningsdrøftinger, mente han.

General Sunde avviste bestemt at denne nye dialogen skulle være å trampe på gravene til de soldatene som har blitt drept i Afghanistan.

Les også: Skjørt Afghanistan loves norsk hjelp

Fra juni i år og et år fremover skal Norge lede NATO-operasjonen i Adenbukta mot piratvirksomheten langs Afrikas østkyst, og en fregatt skal være utstasjonert her.

- Piratvirksomheten har i den siste tiden avtatt, fastslo Bruun-Hanssen, som mente dette skyldes det militære bidraget samt økt bevæpning ombord på skipene.

I tillegg er EU og en rekke enkeltnasjoner i området. 13-25 fartøyer opererer i området som er på størrelse med hele Vest-Europa.

Bedre enn vi fryktet

12 norske observatører er også i Midt-Østen (Egypt, Israel, Jordan og Syria) tilknyttet FN-operasjonen UNTSO.

– Våre observatører på Golanhøyden er delt i to grupper, en på israelsk og en på syrisk side. For tiden får de på syrisk side ikke gjort jobben sin, opplyser Bruun-Hanssen, som er sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Les også: – Sudan bomber Sør-Sudan før fredssamtaler

Norske soldater er også til stede i Sør-Sudan, som er verdens nyeste land. Her er man ikke enige om grensedragningene i det oljerike området til Sudan i nord. I Sør-Sudan er det interne stridigheter mellom ulike folkegrupper, og den tidligere frigjøringshæren sliter også med å omstille seg, påpekte han.

19 norske observatører skal følge opp sikkerheten og bistå i grenseoppdragninger.

– Men Sør-Sudan har håndtert situasjonen relativt bra, sier Bruun-Hanssen, som også mente problemene hadde vært mindre enn man trodde for to år siden.

20 offiserer er sendt til Mali. Fem vil ha tilknytning til FNs stab, mens resten skal jobbe med informasjonsinnhentning.

– Nå skal FN bidra til å få stabilitet i landet, sa general Harald Sunde om denne operasjonen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus