Lisbeth Berg-Hansen om torske-striden:

– Krav om å kjøpe fisk skader fiskeindustrien

Forsvarer retretten i interessekonflikt mellom Røkke og andre kvotegiganter, og finnmarkssamfunnet: Fiskeri- og kystminidster Lisbeth Berg-Hansen (Ap). Foto: Fiskeri- og kystdepartementet.
Forsvarer retretten i interessekonflikt mellom Røkke og andre kvotegiganter, og finnmarkssamfunnet: Fiskeri- og kystminidster Lisbeth Berg-Hansen (Ap). Foto: Fiskeri- og kystdepartementet.

I november foreslo fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen nye regler for å styrke fiskeindustrien i Finnmark. Nå mener hun sine egne forslag ville ha vært skadelige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vakte raseri og skuffelse da fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) i går trakk tilbake alle sine forslag for å sikre fiskeråstoff til beste for fiskeindustri og arbeidsplasser i nord.

Nå svarer hun på kritikken:

– Kan manøveren likne litt på «opp som en løve - ned som en skinnfell»?

– Jeg syns ikke det var et godt bilde. Det handler om en næring som er hardt rammet av en krise som vi ser nærmer seg oss. Dette handler kun om at det har vært en dramatisk endring i næringa med nedgang i pris på 10 kroner kiloen, svarer Lisbeth Berg-Hansen.

Les: Røkke slipper å lande all torsken i Finnmark

Dårlig nå, bedre senere

I november foreslo fiskeri- og kystministeren Berg-Hansens (Ap) å pålegge trålerne å levere 100 prosent av torsken og hysen til kystindustrien i nord.

Videre foreslo Berg-Hansen at fiskeindustri som har samme eier som trålerne, slik som Kjell Inge Røkkes Aker-konsern, skal være forpliktet til å ta imot minst 70 prosent av tilbudt fisk.

Forslagene hennes skulle sikre at den nordnorske kysten skal få tilført alle fiskeråstoffene som tilhører dem, i stedet for å bli fryst på trålerne og sendt til Kina og andre steder. Det siste reduserer verdiskapingen i Nord-Norge.

– Det har skjedd en dramatisk endring av torskeprisene, fra 30 til 20 kroner kiloen i år. Situasjonen er dramatisk. Da var ikke tida for ytterligere å stramme inn på de leveringsforpliktelsene de har, sier Berg-Hansen til ABC Nyheter, og bedyrer:

– Men forpliktelsene ligger fast. Jeg legger til grunn at de vil oppfylle de kravene de har, at fisken i alle fall skal på land.

Les også: Fiskeriminister Berg-Hansen tar en fight med Røkke

Derfor svekket forslagene eksporten

– «Begrunnelsen for at de i det hele tatt fikk lov til å ha fiskebåter til tross for at de ikke var aktive fiskere, var nettopp å skaffe råstoff til industribedriftene på land hele året. Så ser vi det ikke har vært oppfylt. Deler av råstoffet har gått til Kina.», sa du i november. Så forslo du tiltak for å få betingelsene oppfylt. Hva vil nå skje med landing av fisk til nordlig kystindustri?

– Nå har det skjedd endringer. Frossenfisk har tapt i konkurransen med fersk fisk. Markedsbildet har endret seg. Tidligere var det stor lønnsomhet i å sende frossenfisk til Kina. Sånn er det ikke lenger. Forbrukerne som skal gi lønnsomhet til næringa, har ikke råd til å betale det de betalte før.

– Betyr de tiltakene du foreslo dårligere konkurransekraft for fiskeindustrien?

– Jeg vil ikke legge skjul på virkningen av at vi ville innføre økt kjøpeplikt på land parallelt med full leveringsplikt. Da ville ikke industrien få betalt tilstrekkelig ved salg i dagens marked, sier Berg-Hansen og slår fast om november-forslaget sitt:

- Det ville innebære et pålegg om tap.

I en situasjon der fiskerne får 10 kroner mindre kiloen ved levering av torsk, mener fiskeriministeren altså at det ville skade industrien å måtte kjøpe en viss mengde.

– Det var ikke tida for å gjøre det nå. Men det er ikke for evig tid, slår Berg-Hansen fast.

– Skjønner at de er innmari forbanna

Utspill fra Kjell Inge Røkke på NRK om å få lettelser i leveringsplikten til Finnmark, har provosert mange i nord. Fylkestingsrepresentant og tidligere ordfører i Gamvik, raser mot Berg-Hansen hos NRK etter Berg-Hansens retrett tirsdag:

– Det ser jo ut som millionærene hjelper hverandre. Det er ikke mye her som minner om arbeiderpartipolitikk sånn som vi har gått gjennom på årsmøter og gjort vedtak på. Dette er som å få en midt i fleisen, men det var forventet. Sier Roger Hansen.

– Hva har du å si til ham, Berg-Hansen?

– Jeg skjønner innmari godt at de er skuffa, lei seg og forbanna. Men samtidig er vi hjertens enige alle om at det viktigste nå er å berge hvitfisknæringa i krisa de står i. Jeg har stor sympati og forståelse for at de ønsker å få verdiskaping i deres lokalsamfunn basert på det råstoffet de har rett utenfor stuedøra. Men bedriftene må minst gå i balanse, sier fiskeriministeren.

Les: Slik ville Lisbeth Berg-Hansen stramme inn leveringsplikten for trålerflåten 6.11.2012

Les: Slik begrunner Lisbeth Berg-Hansen at hun 18.6.2013 dropper alt hun mente var nødvendig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus