Teknologirådet: Politiet er ikke smart nok

I USA og Storbritannia mottar politiet daglig bilder og videoer fra publikum. Tidligst i 2015 kan politiet i Norge ta imot SMS, bilder og video i operasjonssentralene. Foto: Morten Holm / Scanpix
I USA og Storbritannia mottar politiet daglig bilder og videoer fra publikum. Tidligst i 2015 kan politiet i Norge ta imot SMS, bilder og video i operasjonssentralene. Foto: Morten Holm / Scanpix

Smarttelefonene florerer i folks lommer, men først i 2015 blir det mulig å sende SMS til politiets nødsentral. Teknologirådet mener svært lite har skjedd i politiet, to år etter at 22. juli-terroren avslørte store svakheter ved politiets operasjonssentraler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det regjeringsoppnevnte Teknologirådet reagerer kraftig på hvor lite som har skjedd i politiet de siste to årene, skriver Aftenposten.

– Det hjelper lite å kjøpe nettbrett og ansette flere politifolk ved sentralene når politiet ikke er i stand til å samle og analysere data som allerede er åpne for alle, sier rådets direktør Tore Tennøe.

I USA og Storbritannia mottar politiet daglig bilder og videoer fra publikum. Dette er ikke mulig i Norge. Tidligst i 2015 kan politiet ta imot SMS, bilder og video i operasjonssentralene og formidle videre til politiets egne patruljer.

– Det er som om ikke noe har skjedd de siste ti årene, sier Tennøe.

Les også: Rapport: Politiet er stengt, fraværende og kostbart

Han mener norsk politi er svært begrenset rent teknologisk og sier det er som om politiledelsen fortsatt tror at folk bare har fasttelefon fra Televerket. Tennøe understreker at kritikken ikke går på menneskene som jobber i politiet.

Teknologirådet mener politiet må styrke overvåkingen av åpne kilder i sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram. Enhver fotballklubb er flinkere til dataanalyse enn politiet, kommenterer Tennøe. Det er viktig å ta i bruk smarte og enkle løsninger fra begynnelsen slik at politiet kan bli mer koordinert, effektivt og raskere, noe som igjen kan gi et tryggere samfunn, mener Tennøe.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus