USA: Overvåking har forhindret 50 angrep

NSA vil forsvare sin virksomhet ved å offentliggjøre hvilke terroraksjoner de har forhindret ved hjelp av overvåking. Foto: Reuters / NTB scanpix
NSA vil forsvare sin virksomhet ved å offentliggjøre hvilke terroraksjoner de har forhindret ved hjelp av overvåking. Foto: Reuters / NTB scanpix

Takket være kontroversiell overvåking utført av NSA har blant annet et angrep på børsen i New York blitt avverget, ifølge FBI.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en høring i Representantens hus om NSAs overvåking, opplyste FBIs visedirektør, Sean Joyce, at overvåkingen har forhindret mer enn 50 potensielle terrorangrep verden over. Ett av disse angrepene skulle skje mot børsen på Wall Street.

Ifølge Joyce ble angrepet unngått fordi agenter ved å overvåke en kjent ekstremist i Jemen i en tidlig fase «var i stand til å avsløre en plan om å bombe børsen i New York».

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA er i hardt vær som følge av avsløringer fra avhopperen Edward Snowden. NSA forsøker nå å møte kritikken ved å legge fram detaljer om dusinvis av terroraksjoner som NSA hevder den massive overvåkingen har bidratt til å avsløre.

Snowden har blant annet avslørt hvordan NSA gjennom sitt etterretningsprogram PRISM har drevet omfattende overvåking av millioner av mennesker, blant annet ved at de har fått tilgang til dataservere hos Facebook, Google, Microsoft og Apple.

NSA-sjef Keith Alexander orienterte mandag lederen i Senatets etterretningskomité, Dianne Feinstein, om planen.

President Barack Obama har forsvart NSAs virksomhet, men flere partikollegaer av presidenten i Kongressen har sluttet seg til kritikken.

– Jeg tror ikke at vi blir tryggere av å overvåke millioner og millioner av amerikaneres telefonsamtaler, sier den demokratiske senatoren Mark Udall.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus