Kontrollkomiteen dropper varslersaken

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, her i Brussel tidligere denne måneden. Foto: Anne Marte Vestbakke / NTB scanpix
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, her i Brussel tidligere denne måneden. Foto: Anne Marte Vestbakke / NTB scanpix

Kontrollkomiteen på Stortinget går ikke videre med saken om løgn, trusler og press i forbindelse med sammenslåingen av Forsvarets spesialstyrker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken om påstått løgn, trusler og press i forbindelse med sammenslåingen av Forsvarets spesialstyrker – omtalt som varslersaken – ble henlagt under tirsdagens møte i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Det ble også undersøkelsene av prosessen rundt anskaffelse av nytt nødnett. Komitéleder Anders Anundsen (Frp) og andre nestleder Martin Kolberg (Ap) er dypt uenige om årsaken.

Rekker ikke

Ifølge opposisjonspartiene er årsaken til henleggelsene at komiteen ikke rekker å gjennomføre flere undersøkelser, og langt mindre legge fram noen innstilling, før sommerferien.

– Den eneste muligheten det sittende Storting har til å behandle disse sakene, ville vært om presidentskapet kalte inn til ekstraordinært møte. Men vi er ikke så langt i undersøkelsene til at vi kan si at sakene er alvorlige nok til det. Dette betyr imidlertid ikke at vi mener å kunne konkludere med at alt er greit, sier Anundsen til NTB.

Konstruert begrunnelse

Kolberg reagerer skarpt:

– Opposisjonen kommer her med en konstruert konstitusjonell begrunnelse. De finner på dette for å la en ubegrunnet mistanke henge i luften. Du kan si at de nok en gang bruker kontroll- og konstitusjonskomiteen til et politisk spill. De rødgrønne partiene mener tvert imot at sakene er godt nok opplyst til at de kan legges bort, sier Kolberg til NTB.

– Hva mener du med konstruert konstitusjonell begrunnelse?

– Det er klart at dersom opposisjonen virkelig hadde ment at sakene var verdt å gå videre med, så ville det vært mulig å få til. Dette reagerer jeg sterkt på. Anundsen har ikke grunnlag for å si det han sier, sier Kolberg.

Utrolig og merkelig

Anundsen tar på sin side sterkt til motmæle mot Kolbergs kritikk.

– Dette er en typisk merkelig uttalelse fra Koberg. Påstanden er utrolig, og jeg tror han vil ha vanskeligheter med å begrunne den. Men Kolberg benytter som vanlig anledningen til å fremstille virkeligheten på sin spesielle måte, svarer han.

Han sier at i både i varslersaken og i nødnettsaken er det flere spørsmål som fortsatt henger i luften, tross svarene fra henholdsvis forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og justisminister Grete Faremo (Ap).

– Faremo viser for det meste til direktoratet, og det er ikke jeg så interessert i. Vi skulle gjerne ha fulgt opp misforholdet mellom det Stortinget vedtok, og det vi er i ferd med å få, sier han.

Når det gjelder varslersaken, henger det ifølge Anundsen blant annet på svarene om oppfølging av varslere og manglende oppfølging av arkivrutiner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus