Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen gir etter for Kjell Inge Røkke:Røkke slipper å lande all torsken i Finnmark

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen hevder at det ville være risikofylt for norsk fiskeeksport om denne og hver eneste Røkke-torsk skulle bli landet i Nord-Norge. Foto: Fiskeri- og kystdepartementet.
Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen hevder at det ville være risikofylt for norsk fiskeeksport om denne og hver eneste Røkke-torsk skulle bli landet i Nord-Norge. Foto: Fiskeri- og kystdepartementet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen gir etter i ny dragkamp med Røkke. Lisbeth Berg-Hansen dropper forslag om trålergigantenes plikt til å levere fisken til kystindustrien i nord. Dette får full støtte av Finnmark Ap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Går i strupen på Kjell Inge Røkke», skrev ABC Nyheter 6. november i fjor om fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap).

Da la hun fram forslag til nye regler som skulle sørge for at Kjell Inge Røkke, hans Aker-konsern og andre trålerredere leverer fiskefangstene sine der det var forutsatt da de fikk sine store fiskekvoter:

Til fiskemottakene langs kysten i nord, som fiskekvotene opprinnelig var knyttet til.

Men i dag kan Røkke smile i skjegget over pressemeldingen fra Berg-Hansen med følgende tittel:

«Bekymret for situasjonen i hvitfisknæringen».

Her er budskapet rett og slett at de store trålerrederne slipper hvert eneste av forslagene til innstramming i deres leveringsplikt, som regjeringen sendte ut på høring i november.

Tirsdag ettermiddag hadde børskursen til Røkkes fiskeriselskap Havfisk ASA steget med 5,9 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fiskeriministeren tar en fiske-fight med Røkke

Folkekrav om å få fisken tilbake

Selskapene fikk i sin tid overta store deler av samfunnets fiskeressurser ved et unntak fra fiskeriloven, som sier at bare aktive fiskere kan ha kvoter.

Til gjengjeld forpliktet rederiene seg til å levere fangstene sine til industrien langs nordnorske kyster. Dermed ville arbeidsplasser og lokalsamfunn bli opprettholdt.

Men de siste årene har krefter i nord vært i harnisk over at mye av fangstene likevel blir levert helt andre steder. Blant annet har facebookgruppa «Gjenreis Finnmark og tilbakefør våre fiskeressurser» over 8100 medlemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så skulle Arbeiderpartiets fiskeriminister gjøre noe med saka, og gikk i november inn for at 100 prosent av fangster av torsk og hyse nord for 62. breddegrad skal leveres der de opprinnelig var ment å bli landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finnmark Ap støtter tilbaketog

Nå bruker fiskeriminister Berg-Hansen den økonomiske krisen som begrunnelse for å la Røkke og andre redere levere fisk andre steder enn de var ment da de fikk overta kvotene:

«Det blir ikke gjennomført endringer i reglene for leveringsplikt nå. Etter at regjeringen sendte forslagene på høring har situasjonen i hvitfisknæringen blitt betydelig forverret, som en følge av den økonomiske krisen i våre største eksportmarkeder. Dette er bakgrunnen for at det ikke blir gjort endringer nå.», skriver fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen i pressmeldingen.

Og hun får full støtte av lederen i Finnmark Arbeiderparti, stortingsrepresentant Ingalill Olsen:

- Finnmark Ap er helt klinka klar på at vi krever en innstramming. Men vi aksepterer hva ministeren sier, for det er hun som har helhetsbildet, sier Olsen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor mente Olsen derimot at det ville være lureri dersom Røkke slipper sine forpliktelser i Finnmark

Kan leveringsplikt svekke norsk eksport?

- Mener du altså at det ville svekke norsk eksport hvis Røkke skulle levere som forutsatt til Finnmark?

- Et vanskelig marked betyr at fiskeren ikke får avkastning. Da blir kvoten verdiløs. Alt henger sammen - trålerne, fiskerne og markedet, svarer Olsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvorfor ville det forverre norsk fiskeeksport hvis Røkke måtte levere fisk til Finnmark som forutsatt?

- Fordi markedet henger sammen og at dette er veldig skjøre ting. Hvis innstramminga betyr at det blir en strammere markedssituasjon, aksepterer vi det.

Senterpartiet tror ikke egne øyne

Senterpartiet reagerer med vantro på Arbeiderparti-statsrådens u-sving, skriver partiets førstekandidat ved stortingsvalget, Geir Iversen i Hasvik, i sin reaksjon.

- Senterpartiet tar kraftig avstand fra at «krisa i Europa» brukes som grunn til at leveringsplikten ikke kan innføres igjen som planlagt, skriver Iversen og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Argumentets hulhet slår i mot en i all sin velde når en studerer Havfisks regnskaper: Krise der i gården? Langt i fra. Regnskapet viser et overskudd på 460 millioner kroner i 2012.

Iversen oppsummerer at Røkke først delte Aker Seafood i to, til Norway Seafood (landsida) og Aker Seafood (fartøyene). Deretter skiftet han navn på sistnevnte til Havfisk ASA.

- Dette gjorde Røkke for å markere at fartøyleddet intet har med landsida å gjøre. Dette er et grovt forsøk på å stikke av med konsesjoner som Røkke fikk så å si gratis, fordi han skulle redde fiskeindustrien i Finnmark, hevder Iversen.

- Deretter surfer han på good-will slik at Akers forhenværende styremedlem Lisbeth Berg-Hansen uten å blunke sier ja til todelingen av selskapet som eide trålerne. Nå stikker han av ikke bare med konsesjonene, men også med Finnmarks fisk! raser Senterparti-toppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp: – Undergraver kysten

- At fiskeriministeren nå trekker alle forslagene om innstramming i leveringsplikten, undergraver kysten, spesielt i Nord-Norge.

Det sier Frps finnmarksrepresentant på Stortinget, Jan-Henrik Fredriksen, til ABC Nyheter.

Partiet hans går riktignok ikke inn for å pålegge trålerrederiene noen leveringsforpliktelse som helst. Men inngåtte avtaler mener Frp må respekteres.

- Du vet like godt som meg at i alle partier er det ulike syn mellom regioner. Landsmøtet vårt ønsket ikke å binde opp fartøy til leveringsforpliktelser. Men i kompromissvedtaket ble det slått fast at vi som parti ønsker at frivillig inngåtte skal respekteres, sier Fredriksen.

- Blir de det?

- Nei, i noen grad blir de ikke overholdt. Det undergraver grunnlaget for bosetting, sier Jan-Henrik Fredriksen.

På vikende front i Mehamn også?

I tillegg til striden om leveringsplikt, pågår det også en dragkamp mellom regjeringen og Røkkes Norway Seafoods om selskapet har forpliktet seg til å opprettholde fiskeindustrien i Mehamn i Gamvik kommune.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det trodde i hvert fall Helga Pedersen, som var fiskeriminister da avtalen med Røkke ble inngått i 2006. Men Ap-nestleder Pedersen kan ha kommet i skade for å ha gitt Røkke gode kort på hånda når det gjelder den konkrete plikten til å holde liv i industrien.

For også industrien som skal motta, har Røkke fått legge under sitt Aker-konsern. Og noen av plassene, som i Mehamn i Gamvik kommune, ønsker han å stå fritt til å nedlegge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uten fiskemottak blir leveringsplikten meningsløs.

Les også: Fiskeriministeren tar fiske-fight med Røkke

I denne striden ble det tatt hensyn til at fiskeriminister Berg-Hansen med sin fortid som styremedlem i Aker Seafoods, er inhabil. Dermed overtok nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) Mehamn-saka.

Det han foreløpig har gjort med den, er å utsette behandlingen til prosessen med innstramninger i leveringsforpliktelsene var avsluttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Giske utsetter kamp mot Røkke om fiskeindustri i Finnmark

Dermed er det duket for nok en avgjørelse i stridigheter mellom Kjell Inge Røkke og regjeringen.

Les: Slik ville Lisbeth Berg-Hansen stramme inn leveringsplikten for trålerflåten 6.11.2012

Les: Slik begrunner Lisbeth Berg-Hansen at hun 18.6.2013 dropper alt hun mente var nødvendig