Støre diskuterer overvekt med WHO-sjefen

MØTES I OSLO: Helseminister Jonas Gahr Støre skal diskutere overvekt med WHO-sjef Margaret Chan. Foto: NTB scanpix (montasje: ABC Nyheter)
MØTES I OSLO: Helseminister Jonas Gahr Støre skal diskutere overvekt med WHO-sjef Margaret Chan. Foto: NTB scanpix (montasje: ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere rammes av ikke-smittsomme sykdommer som skyldes overvekt og mangel på fysisk aktivitet. Tirsdag skal helseminister Jonas Gahr Støre diskutere problemet med WHO-sjef Margaret Chan i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemet er globalt, og så langt har ingen land klart å snu trenden. Tirsdag gjøres et nytt forsøk når helseminister Jonas Gahr Støre møter generaldirektøren i Verdens helseorganisasjon (WHO) Margaret Chan. Sammen skal de diskutere hvordan man kan snu utviklingen med økende overvekt.

Dersom man bruker WHOs definisjoner på overvekt og fedme, er 50 prosent av norske

40-45-åringer overvektige, mens en av seks åtteåringer er overvektige.

Les også: Dette gjør overvekt med kroppen

Balanse

Under et toppmøte i WHO om livsstilssykdommer i mai, sa Støre at man må finne en balanse mellom lovregulering og sosial mobilisering.

– I Norge ser vi mange eksempler på selvregulering. Hvis vi ikke får god nok effekt av denne selvreguleringen, har vi lovforslag i ermet. Industrien kan selv bidra til å redusere salt- og sukkerinnholdet i sine matvarer. Vi vil følge utviklingen nøye, sa Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å bekjempe skadevirkningene av tobakk og alkohol har myndighetene så langt benyttet reguleringer, som økte avgifter og redusert tilgjengelighet.

Les også: Er du i faresonen for å få diabetes?

Skeptisk

Denne uken er det også Verdenskongress for sykehus i Oslo. Her skal Chan og Støre få en omvisning sammen med kronprins Haakon på Munch-museet, før de deltar på et seminar på Litteraturhuset om temaet.

Her deltar også administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, fagsjef for folkehelse i Den Norske Turistforeningen, Lise Corwin og initiativtaker til Tjukkasgjengen Tore Kubberød. Sammen er de invitert til å kommentere fra næringslivets og frivillighetens ståsted.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

WHO-leder Chan har tidligere uttalt seg skeptisk til mat- og drikkeindustriens bidrag i kampen mot ikke-smittsomme sykdommer. Hun mener denne industrien jobber mot reguleringer kun av egen interesse og at de ikke er en del av løsningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik holder du sulten i sjakk

– En annen virkelighet

– Vi ønsker å være en del av løsningen, sier direktør næringspolitikk i NHO, Roald Guldbrandsen.

Han mener man i Norge har tradisjon for samarbeid mellom myndigheter og næringsliv.

– Vi har løst mange utfordringer gjennom trepartssamarbeid. NHO Mat og Drikke mener utfordringene knyttet til fedme og overvekt løses på samme måte, sier Guldbrandsen som mener utfordringene ikke kan løses uten et utstrakt samarbeid.

– Vi ønsker å bidra gjennom forskning, produktutvikling og ansvarlig markedsføring.

Les også: Her er bildet som har fått én million til å trykke «like»

Guldbrandsen tror Chan vil møte en annen virkelighet i Norge enn den hun kanskje er vant til.

– I Norge er det et unikt samarbeidsklima. Myndigheter og næringsliv stoler på hverandre og tror at alle har et ønske om å bidra. Det er dette som gjør at vi kommer til å klare å vinne kampen mot fedme og overvekt i Norge, sier Gulbrandsen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Teknologiske nyvinninger

Støre og Chan skal også møte helseledere fra mer enn 40 land under Verdenskongressen for sykehus i Oslo denne uken. Over 1.000 deltakere er med for å dele sin kunnskap i World Hospital Congress i Oslo.

Et av hovedtemaene er teknologiske nyvinninger som gir store muligheter for bedre helsetjenester i både rike og fattige land. Også flere helse-etiske problemstillinger som følger med dette skal tas opp.

Les også: Hverdagsmaten blir sunnere med disse knepene

Kongressen inneholder blant annet foredrag om Ny teknologi og pasientsikkerhet, IKTs rolle i omorganisering av sykehus og hvilke muligheter ny helseteknologi vil gi utviklingsland.