98-årig ungarer tiltalt for naziforbrytelser

Laszlo Csatary (98) avviser anklagene om at han var med på å sende flere tusen jøder i døden under andre verdenskrig. Foto: Reuters / NTB Scanpix
Laszlo Csatary (98) avviser anklagene om at han var med på å sende flere tusen jøder i døden under andre verdenskrig. Foto: Reuters / NTB Scanpix

Ungareren Laszlo Csatary (98) er tiltalt for krigsforbrytelser som ble begått under annen verdenskrig. Han anklages for å ha deportert flere tusen jøder til Auschwitz.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge påtalemyndigheten i Budapest er han tiltalt for medvirkning til ulovlige henrettelser og tortur. Saken kommer opp for retten innen tre måneder, opplyste en talskvinne tirsdag.

Simon Wiesenthal-senteret, som jakter på naziforbrytere, plasserte i fjor Csatary øverst på listen over etterlyste krigsforbrytere. Han ble pågrepet i Budapest 18. juli i fjor etter å ha levd tilsynelatende uforstyrret i Ungarn i 15 år. Før dette bodde han i Canada, dit han flyktet etter annen verdenskrig.

Les også: 97 år gammel naziforbryter funnet i Ungarn

Påtalemyndigheten mener han hadde det øverste politiansvaret for en jødisk getto kalt Kosice, som lå i det som i dag er Slovakia. Ifølge tiltalen hjalp han til med å deportere om lag 15.700 jøder til Ukraina og utryddelsesleiren Auschwitz i Polen i årene 1941 til 1944. Csatary avviser alle anklager.

Han ble dømt til døden in absentia i 1948. Dommen falt i en domstol i det daværende Tsjekkoslovakia.

Les også: 79-åring kåret til «Miss Holocaust Survivor»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus