Obama vil sperre Guantanamo-fanger inne på ubestemt tid

Amnesty International har i årevis protestert mot USAs fangeleir på Guantanamo-basen, der 166 terroranklagede fortsatt sitter innesperret. Foto: Reuters / NTB scanpix
Amnesty International har i årevis protestert mot USAs fangeleir på Guantanamo-basen, der 166 terroranklagede fortsatt sitter innesperret. Foto: Reuters / NTB scanpix

President Barack Obamas administrasjon har for første gang identifisert Guantanamo-fangene som de ønsker å sperre inne på ubestemt tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pentagon opplyser at det dreier seg om in alt 46 fanger, som de ikke vil reise tiltale mot og stille for retten fordi de uansett utfall blir ansett for å være for farlige til å kunne løslates.

Menneskerettighetsorganisasjoner har lenge krevd en oversikt over hvilke fanger USA nekter å stille for retten.

– Regjeringens kategorier, i likhet med metoden de bruker for å sortere fangene i dem, er fundamentalt gal, mener Zeke Johnson i Amnesty International.

– I henhold til folkeretten har alle disse fangene enten krav på å bli tiltalt, slik at de kan prøve sin sak i en føderal domstol, eller å bli løslatt, sier han.

Blant de 46 fangene kommer 26 fra Jemen, ti av dem er afghanere, tre er saudiarabere, to er kuwaitere, to er libyere, én er kenyaner, én er marokkaner og én er somalier.

Obama lovet før han ble valgt til president i 2008 å stenge fangeleiren på Guantanamo-basen, men fem år senere sitter fortsatt 166 menn innesperret der.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus