Store protester mot Brasils regjering

Titusener av brasilianere har de siste dagene protestert mot korrupsjon, politivold, arbeidsløshet og ikke minst pengebruken foran neste års VM i fotball.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er her fordi vi hater regjeringen. Den gjør ingenting for oss, sier Oscar José Santos (19) til den britiske avisen The Guardian.

Han kommer fra en av Rio de Janeiros fattige bydeler og er i likhet med mange andre opprørt over hvordan landet styres.

Massedemonstrasjonene har spredt seg fra by til by og samler folk fra en rekke ulike samfunnsgrupper. En annen av demonstrantene, Nadia al Husin, er arbeidsløs arkitekt.

– Det må være noe galt med dette landet, sier Husin, som har vært uten arbeid i ti måneder.

Se video fra nasjonalforsamlingen her

Sinte på VM

Demonstrasjonene begynte opprinnelig som en protest mot høyere priser på kollektivtransport, men har siden vokst i alle retninger.

Mange er sinte på at regjeringen bruker store summer på fotballturneringen Confederations Cup og neste års VM i fotball. De mener at pengene i stedet burde vært brukt på helse og utdanning.

Samtidig anklages politikerne for korrupsjon og for å gi fordeler til sine egne slektninger og venner.

Les også: Gratis sofa i Rio under fotball-VM

Elleve byer

I hele elleve byer har folk strømmet ut i gatene. Demonstrasjonene blir omtalt som de største på 20 år. De har vokst gradvis i omfang de siste to ukene, godt hjulpet av sosiale medier.

I São Paulo og Rio de Janeiro ble gatene mandag blokkert av tusenvis av demonstranter, og i Brasilia klatret demonstranter opp på taket til nasjonalforsamlingen for deretter å ta seg inn i bygningen.

Brasils sosialistiske president Dilma Roussef har fastslått at protestene er viktige for demokratiet. Hun ønsker dem velkommen, så lenge de går fredelig for seg.

– Presidenten mener det er naturlig at unge mennesker vil demonstrere, heter det i en uttalelse fra Roussefs kontor, ifølge det latinamerikanske nettstedet Globo.com.

Se også: Prostituerte pugger engelsk før fotball-VM

Roligere

Mens det de siste dagene har vært sammenstøt mellom politi og demonstranter flere steder, gikk mandagens massemønstring med over 200.000 mennesker i gatene stort sett rolig for seg.

Men i Rio de Janeiro kastet demonstrantene stein mot politiet. Fem politifolk ble skadd, og det ble brukt tåregass, pepperspray og gummikuler for å spre demonstrantene, melder BBC. Så mange som 100.000 deltok i demonstrasjonene i storbyen.

Også i Belo Horizonte, der den siste kampen i Confederations Cup ble spilt, er det meldt om sammenstøt. Cupen beskrives som en oppvarming til VM i 2014.

Selv om demonstranter klatrer opp på taket til nasjonalforsamlingen i Brasilia, forholdt politiet seg rolig. De ble stående og se på i stedet for å gripe inn mot demonstrantene slik de gjorde i forrige uke. Da ble flere titalls demonstranter skadd i gatekamper, og politiet er i etterkant blitt anklaget for overdreven maktbruk.

Demonstranter protesterer mot volden fra politiet. Her fra Sao Paulo. Foto: Alex Almeida/Reuters - NTB scanpix.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus