Snowden lover flere avsløringer

Den amerikanske varsleren Edward Snowden, som har avslørt hvordan amerikansk etterretninger driver overvåking av millioner av amerikanere, har både tilhengere og motstandere. Her fra en støttedemonstrasjon utenfor det amerikanske konsulatet i Hongkong. Foto. Reuters / NTB scanpix
Den amerikanske varsleren Edward Snowden, som har avslørt hvordan amerikansk etterretninger driver overvåking av millioner av amerikanere, har både tilhengere og motstandere. Her fra en støttedemonstrasjon utenfor det amerikanske konsulatet i Hongkong. Foto. Reuters / NTB scanpix

Edward Snowden gir ikke etter for presset fra USA og lover å komme med flere avsløringer om hva amerikansk etterretning holder på med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Sannheten kommer og kan ikke stanses, sier 29-åringen som tidligere jobbet for de to amerikanske etterretningsorganisasjonene CIA og NSA.

I forrige måned tok Snowden med seg en bunke hemmelige dokumenter og forlot NSA-basen på Hawaii der han jobbet. Nå har han søkt tilflukt i Hongkong.

Omfattende overvåking

Fra et hotellrom har han siden avslørte hvordan NSA gjennom sitt etterretningsprogram PRISM har drevet omfattende overvåking av millioner av amerikanere.

Dette har blant annet skjedd ved at etterretningsorganisasjonen har fått tilgang til dataservere hos Facebook, Google, Microsoft og Apple, samt mobiltelefondata fra selskapet Verizon.

Selskapene hevder at de kun videresender informasjon når det foreligger en rettslig begjæring og nekter for at amerikansk etterretning i praksis har en bakdør inn i deres dataservere.

Alt de ønsker

Snowden holder fast ved at ansatte i NSA kan få innsyn i så å si enhver epost-konto og liste over telefontrafikk, uten at noen bryr seg med det påkrevde papirarbeidet.

– De kan ta seg inn og hente ut resultater av alt de ønsker, sa han mandag i et intervju med den britiske avisen The Guardian.

– Telefonnumre, epost, brukeridentifikasjon, IMEI-numre til mobiltelefoner og så videre. Restriksjonene er politisk basert, ikke teknologibasert, og de kan endres til enhver tid, sier han.

Les også: USA ba også Apple om informasjon om brukere

Alvorlig inngripen

President Barack Obamas administrasjon forsvarer overvåkingen av millioner av amerikanere og hevder at den er helt nødvendig for å beskytte USA mot terrorisme. Det hevdes også at man takket være denne overvåkingen har forhindret en rekke terroraksjoner.

Les også: Vil avsløre hvilke terrorangrep de har forhindret

Snowden mener på sin side at overvåkingen er lovstridig og en alvorlig inngripen i privatlivet til millioner av uskyldige amerikanere.

– Det vil komme flere detaljer om hvilken tilgang NSA har, sier Snowden.

Se også: Slik jakter de på Snowden

Latterlig påstand

Enkelte i USA har anklaget Snowden for å løpe Kinas ærend, noe han kaller en latterlig påstand.

– Jeg hadde regnet med slik sverting da jeg valgte å gå offentlig. Spør dere selv; dersom jeg var en kinesisk spion, hvorfor flyktet jeg i så fall ikke direkte til Beijing. Der kunne jeg ha levd i et palass nå, sier han.

Blant dem som har kalt Snowden en forræder, er USAs tidligere visepresident Dick Cheney. Det tar Snowden lett på.

– Å bli kalt forræder av Dick Cheney er den høyeste ære som kan komme noen amerikaner til del, sier han, og viser til hvordan Cheney førte alle bak lyset da USA gikk til krig mot Irak.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus