Stang foreslår at Norge gir 1 milliard til romfolk

Romania er sammen med Bulgaria EUs nest fattigste land, og Oslos ordfører Fabian Stang (H) mener det vil være fornuftig å øremerke 1 milliard kroner til bruk på prosjekter i romfolkets hjemland. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Romania er sammen med Bulgaria EUs nest fattigste land, og Oslos ordfører Fabian Stang (H) mener det vil være fornuftig å øremerke 1 milliard kroner til bruk på prosjekter i romfolkets hjemland. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Oslos ordfører Fabian Stang (H) er forferdet over hvor lite EØS-midler som ender opp til fordel for romfolk og foreslår nå at Norge gir 1 milliard kroner utenom EØS-midlene, øremerket romfolk i Romania.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke skrev Aftenposten at kun 1,1 million kroner av de 730 millioner kronene som Norge ga til Romania via EØS-midlene i perioden 2007-2011, gikk til tiltak direkte rettet mot romfolk.

Stang sier til avisen at dette er alvorlig og at han blir flau på Norges vegne. Derfor foreslår han nå at Norge bruker 1 milliard kroner til prosjekter for romfolk i Romania. Pengene skal ikke være del av EØS-midlene.

Les også: Gir Romanias rombarn en sjanse

– Vi må sørge for at de midlene vi setter av, virkelig blir brukt etter intensjonen. I tillegg til at frivillige organisasjoner kan være samarbeidspartnere, ser jeg for meg at man også kan trekke på næringslivet, sier Stang til Aftenposten.

Han mener Statoil kan være en mulig aktuell kandidat fordi selskapet har internasjonal erfaring og er opptatt av sosialt ansvar. Statoil ønsker ikke å kommentere saken uten å ha fått anledning til å se nærmere på Stangs forslag.

Oslo-ordføreren mener milliardprosjektet er noe en borgerlig regjering kan stå inne for. Men dagens regjering synes ikke forslaget har noe for seg.

Statssekretær Gry Larsen (Ap) i Utenriksdepartementet opplyser at regjeringen allerede har vedtatt å gi 300 millioner EØS-kroner til konkrete romfolk-prosjekter. Videre legger hun til at Romania og Bulgaria ikke er utviklingsland og at Norge derfor ikke kan bruke bistandspenger i disse landene.

Les også: Sju av ti lommetyver er rumenere

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus