Pessimismen råder før Syria-møter i G8

Storbritannias statsminister David Cameron (t.h.) hadde søndag besøk av Russlands president Vladimir Putin (t.v.). Cameron tror de to kan bli enige om Syria. Foto: Luke MacGregor / Reuters / NTB scanpix
Storbritannias statsminister David Cameron (t.h.) hadde søndag besøk av Russlands president Vladimir Putin (t.v.). Cameron tror de to kan bli enige om Syria. Foto: Luke MacGregor / Reuters / NTB scanpix

Motsetningene mellom Russland og Vesten om Syria dominerer G8-møtet i Nord-Irland, som egentlig skulle handle om økonomiske spørsmål som finanskrisen, skatt og handel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands standhaftige motstand mot å svikte Syrias president Bashar al-Assad overskygget også mandagens kunngjøring om at EU og USA endelig innleder samtaler om en frihandelsavtale.

G8-lederne sendte mandag ut en erklæring der det heter at de økonomiske utsiktene fortsatt er svake, selv om de er noe bedret som følge av tiltak i EU, USA og Japan. Pengepolitikken bør fortsette å støtte opp under ny vekst, heter det.

Erklæringen uttrykker først og fremst det de er enige om, men det var ventet at at vestlige ledere i løpet av møtet ville forsøke å presse Russlands president Vladimir Putin til å ta avstand fra Assad.

Les også: Hva søren er G8?

Storbritannias statsminister David Cameron, som er vert for møtet, møtte Putin kvelden før toppmøtet og sa etterpå at han og Putin står på hver sin side i konflikten, men at de iallfall er enige om at krigen er en humanitær katastrofe.

Møtet holdes samtidig som vestlige land er innstilt på å trappe opp sin støtte til opprørerne i Syria ved å forsyne dem med våpen. Russland vil på sin side ikke stanse allerede inngåtte avtaler om våpenleveranser til regimet i Damaskus.

USAs president Barack Obama skulle møte sin russiske kollega senere mandag.

Fredskonferanse?

Putin insisterer på at Russland følger internasjonale regler, og han anmoder vestlige land om å gjøre det samme.

– Vi bryter ingen regler og normer, og vi ber alle våre partnere om å oppføre seg på samme måte, sa Putin etter at han i helgen hadde samtaler med Cameron.

USA og Russland har tidligere blitt enige om å holde en felles fredskonferanse om Syria. Men mange tviler på om den noensinne vil bli holdt, ettersom det har vært umulig å bli enige om betingelser og rammeverk for konferansen.

Det var på forhånd ventet at Obama kom til å understreke overfor Putin at USA fortsatt ønsker at konferansen skal bli holdt.

Ifølge FN er minst 93.000 mennesker drept i borgerkrigen i Syria. Den brøt ut etter at i utgangspunktet fredelige demonstrasjoner ble møtt med brutal voldsbruk fra Assad-regimet våren 2011.

Skatteunndragelser

Britene har gjort skatteunndragelser til et nøkkelpunkt på toppmøtets formelle dagsorden. En rekke avsløringer av at multinasjonale giganter ofte unnslipper skatt, har gjort saken svært aktuell i en tid mange europeiske land sliter med økende gjeld og store budsjettunderskudd.

Statsminister Cameron har tatt til orde for å slå hardere ned på hemmelige pengestrømmer, blant annet ved å presse britiske skatteparadiser til å inngå en avtale om større åpenhet. Han har også lansert nye regler som handler om hva britiske bedrifter åpent må fortelle om sin virksomhet.

– Det er viktig at vi skaper orden i eget hus, sa Cameron i helgen.

Men aktivister frykter hans bestrebelser er lite verdt dersom britene ikke får med seg også de andre G8-lederne på nye tiltak mot skatteunndragelser.

Det er også ventet at de forestående forhandlingene om en handelsavtale mellom USA og EU vil bli diskutert i Nord-Irland. I tillegg ønsker Storbritannia en debatt om tiltak for å bekjempe terror, og britene ønsker at de andre stormaktene skal forplikte seg til ikke å betale ut løsepenger i kidnappingssaker.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus