Utviklingsministeren talte for homofile, prevensjon og trygge aborter i Vatikanstaten:

Heikki talte Vatikanet midt imot

TALTE PAVEN MIDT IMOT: SV-eren Heikki Eidsvoll Holmås lekset opp om prevensjon, aborter og homfofili da han møtte Vatikanstatens utenriksminster. Foto: Astrid Sehl (Utenriksdepartementet)
TALTE PAVEN MIDT IMOT: SV-eren Heikki Eidsvoll Holmås lekset opp om prevensjon, aborter og homfofili da han møtte Vatikanstatens utenriksminster. Foto: Astrid Sehl (Utenriksdepartementet)

SVs utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås møtte mandag opp i pavestaten og ba katolikkene nedlegge sin motstand mot homofiles rettigheter og menneskers tilgang til prevensjon og trygge aborter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bannet du i kirka i dag, utviklingsminister Holmås?

– Bannet gjorde jeg ikke, men talte Roma midt imot om tilgang til prevensjon og trygge aborter, svarer Holmås på telefon idet han kom ut av det katolske pavedømmets ministat, Vatikanstaten i Roma.

– På femårsdagen for felles ekteskapslov i Norge understreket jeg behovet for å respektere menneskerettighetene til homofile, biseksuelle, lesbiske og transseksuelle, sier utviklingsministeren.

Les også: Inga Marte Thorkildsen utfordret konservative land

Fellesskap med Vatikanet

– Og så har jeg snakket om at Vatikanet og vi også har saker der vi samarbeider godt. Vi står på samme side i kampen for nedrustning, mot klasevåpen og klimaendringer. Og så ga jeg dem ros for Pavens uttalelser om arbeidstakerrettigheter i Bangladesh i forbindelse med fabrikkollapsen, fortsetter Holmås.

– Vi brukte mye tid på å diskutere. Én ting er at vi er uenige. Men jeg utfordret dem på at de må diskutere sin prioritering av spørsmålet om prevensjon. Du må sette politikken din opp mot de lidelsene som påføres mennesker. 250.000 kvinner dør i forbindelse med svangerskap og fødsel hvert år. Tenk på alle de som ønsker prevensjon – så kjemper den katolske kirken mot! utbryter Holmås.

– Hvis du skal prioritere hva du skal bruke kreftene på, synes jeg det å sitte sammen med Iran, Russland og høyresiden i USA for å hindre kvinners rettigheter, blir feil av dem.

Les også: – Kvinnene i verden må få mer kontroll på FNs Rio-toppmøte

Utfordrer norske katolikker

Av og til utfordres norske muslimer til å ta avstand fra hva som gjøres i Islams navn. Bør den voksende skaren av norske katolikker få en liknende utfordring i forhold til pavemakta i disse spørsmålene?

– Jeg oppfordrer norske katolikker til å ta diskusjonen. Den katolske kirken er den mest sentraliserte kirken vi har. Paven tolker Guds ord. Ta debatten om å endre den katolske kirkens standpunkt!

– Det er ingen tvil om at homofile i Norge i dag har et mye bedre liv enn for 40 år siden, takket være tydelige stemmer for respekt overfor dem, sier Holmås, som møtte Vatikanstatens utenriksminister, erkebiskop Dominique Mamberti, i Vatikanstaten.

Les også: Vatikanet åpner hemmelig arkiv

Hvilke reaksjoner fikk du?

– Vi hadde en god diskusjon, der vi er uenige om noen spørsmål og står sammen om andre Snakker man ikke med folk man er uenig med, blir det ingen diskusjon, sier Heikki Eidsvoll Holmås.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus