Kina tar grep for å få kontroll på luftforurensning

Røyk slippes ut fra piper like ved et boligområde i Tianjin. Bildet er tatt 17. januar i år. Nå iverksetter Kina nye lover som skal minske luftforurensingen fra blant annet kraftindustrien. Foto: Petar Kujundzic / Reuters / NTB scanpix
Røyk slippes ut fra piper like ved et boligområde i Tianjin. Bildet er tatt 17. januar i år. Nå iverksetter Kina nye lover som skal minske luftforurensingen fra blant annet kraftindustrien. Foto: Petar Kujundzic / Reuters / NTB scanpix

Kina pålegger industriselskaper og lokale ledere større miljøansvar. Likevel kan det ta opptil 18 år før luftkvaliteten er på et akseptabelt nivå, ifølge en fersk rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dårlig luftkvalitet har ført til omfattende misnøye i en rekke kinesiske byer. Denne vinteren var nivået på forurensingen i Beijing 40 ganger over de anbefalte grenseverdiene til Verdens helseorganisasjon.

Fredag kunngjorde kinesiske myndigheter nye lovbestemmelser som skal få problemene under kontroll.

Industrien blir pliktig til gjennomføre markante kutt i CO2-utslippene. I tillegg risikerer lokale myndighetspersoner å bli straffet hvis tiltakene ikke følges opp.

Les også: Klimautslippene større enn noensinne

– En milepæl

Selv om de nye lovbestemmelsene beskrives som en milepæl i en ny rapport fra Deutsche Bank, fastslås det at det kan ta landet opptil 18 år før forurensing som skaper smog og pusteproblemer, er nede på et akseptabelt nivå.

Ma Jun, som leder en av Kinas fremste miljøorganisasjoner, mener det er kinesiske innbyggere som har presset fram endringene.

Han roser bestemmelsen om at industribedrifter med store utslipp nå har plikt til å offentliggjøre detaljerte opplysninger om hvordan virksomheten påvirker miljøet. Samtidig ber han kinesere om å fortsette å presse myndighetene til å følge opp de fastsatte kravene.

Les også: Norsk klima-bistand til EU brukes til andre ting

Roser åpenhet

– Dette vil endre dynamikken. Det er et stort skritt framover for åpenhet i næringslivet, som alltid har ligget på etterskudd i Kina, sier Ma ved Institutt for offentlighet og miljøsaker.

Han mener likevel det kan bli en utfordring å sette dem ut i livet.

– Jeg mener at tiltakene er meget gode, men utfordringen er å gi myndighetene motivasjon til å gjennomføre dem, sier Ma.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus