Britene spionerte på sine allierte under G20-toppmøte

Den amerikanske varsleren Edward Snowden, som tidligere jobbet for CIA, avslører hvordan britisk etterretning spionerte på deltakerne under G20-toppmøtet i London i 2009. Foto: Ap / NTB scanpix
Den amerikanske varsleren Edward Snowden, som tidligere jobbet for CIA, avslører hvordan britisk etterretning spionerte på deltakerne under G20-toppmøtet i London i 2009. Foto: Ap / NTB scanpix

Britisk etterretning avlyttet og spionerte på ledere og tjenestemenn som deltok under G20-toppmøtet i London i 2009, avslører The Guardian.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisen viser til opplysninger fra Edward Snowden, som tidligere har jobbet for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

Snowden sto nylig fram og avslørte hvordan National Security Agency (NSA) i USA driver omfattende overvåking av telefon- og datatrafikken til millioner av amerikanere.

Les også: Etterretningskilde avslørt av The Guardian

Ifølge Snowden overvåket Government Communications Headquarters (GCHG), som er britenes motstykke til NSA, telefontrafikken og epost-kommunikasjonen til de utenlandske lederne og tjenestemennene som deltok på G20-toppmøtet i 2009, de fleste av dem allierte av Storbritannia.

Les også: Snowden lover nye overvåkingsavsløringer

Noen av deltakerne på toppmøtet ble lurt til å benytte internettkafeer som var opprettet av GCHG, som dermed fikk fullt innsyn i all kommunikasjon.

Les også: - Norge bør gi Snowden asyl

Avsløringen kommer samtidig med at Storbritannia denne uka er vert for et G8-toppmøte, og britiske myndigheter kan få et forklaringsproblem dersom noen av deltakerne krever svar på hvorfor de ble overvåket i 2009 og spør om det samme er tilfelle denne gangen, skriver The Guardian.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus