Tyrkisk minister vil sette inn politiet mot streikende

Tyrkias innenriksminister Muammer Güler fordømmer mandagens streik og varsler at politiet vil bli satt inn mot streikende demonstranter. Regjeringen i Ankara vurderer også å sette inn hæren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Güler sa mandag at streiken som fem store fagforbund hadde varslet, er ulovlig. Forbundene protesterer mot det de mener er unødvendig maktbruk og brutalitet fra politiets side, og oppfordret sine medlemmer til å legge ned arbeidet..

Visestatsminister Bülent Arinc sier politiet vil bruke alle midler for å slå ned uroen i Istanbul, som nå har vart i to og en halv uke. – Hvis dette ikke er nok, kan vi til og med bruke Tyrkias væpnede styrker i byene, sa han i et TV-intervju mandag.

Se også: Vil streike mot politiets maktbruk

Protest

Fem tyrkiske fagforbund sto bak oppfordringen om å streike og demonstrere mandag. Protesten er rettet mot det de mener er unødvendig maktbruk og brutalitet fra politiets side under uroen på Taksim-plassen i Istanbul, som oppsto etter protester mot bygging i Gezi-parken like ved.

Istanbuls guvernør Huseyin Avni Mutlu advarte folk mot å samle seg på Taksim.

– Jeg ber dere, ikke kom til Taksim. Vi kommer ikke til å tillate noen ansamling av folk på Taksim-plassen under de nåværende omstendighetene, sa han til avisen Hürriyet.

Tysklands statsminister Angela Merkel sier seg sjokkert over bruken av vold mot demonstrantene i Tyrkia, og mener myndighetene går altfor hardt til verks.

– Bildene av det som har skjedd, er grusomme, og det er tydelig at det ble reagert for hardt, sa Merkel mandag.

– Angrepet med kniv

Politiet har pågrepet flere hundre personer i forbindelse med uroen i helgen. I Istanbul ble i alt 441 personer pågrepet under søndagens sammenstøt, opplyser en advokatforening. Det tilsvarende tallet i hovedstaden Ankara er 56.

Mandag morgen ble det igjen meldt om sammenstøt i begge byene. Politiet brukte tåregass og vannkanoner mot demonstranter i Ankara og kjempet iherdig for å holde tusenvis av demonstranter unna Taksim-plassen i Istanbul.

Flere demonstranter fortalte at de ble angrepet av regjeringstro aktivister væpnet med kniver og køller, uten at politiet grep inn.

Lokale medier meldte at en folkemengde som ropte slagord til støtte for statsminister Recep Tayyip Erdogan, angrep ett av kontorene til opposisjonspartiet RPP i Istanbul.

Les også: Koster Tyrkia 240 millioner kroner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus