Sju av ti lommetyver er rumenere

Politiet i Oslo mener flere lommetyver bruker tigging og flaskepanting som skalkeskjul. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Politiet i Oslo mener flere lommetyver bruker tigging og flaskepanting som skalkeskjul. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sju av ti som er pågrepet for lommetyverier i Oslo er rumenere, viser statistikk for 2012 og hittil i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gjennomgang av 171 dommer mot rumenere i Oslo og Asker og Bærum i 2012 og hittil i år viser at 152 av dommene gjelder tyveri, heleri eller ran, skriver Aftenposten.

Stort sett er det snakk om lommetyverier, men dommene omfatter også bolig- og butikktyverier, samt tyveri av diesel og kobber.

Det store volumet av tyveriene er utført av profesjonelle, pent kledde utlendinger som samarbeider med hverandre, sier Roar Kvassheim, som leder Oslo politidistrikts innsatsgruppe mot lommetyverier.

Siden august i fjor er 70 prosent av de pågrepne for lommetyverier, rumenere. Kvassheim viser til at det ikke finnes oversikt over hvor mange av de domfelte lommetyvene som er romfolk.

– Vi registrerer statsborgerskap, ikke etnisitet, sier han.

Les også: Nesten fordobling av lommetyverier i Oslo

Flere av de domfelte har hevdet i rettssalene at de livnærer seg på tigging eller flaskepanting, men dette er i mange tilfeller et skalkeskjul, mener politiadvokat Morten Reppen i etterretnings- og vinningsavsnittet i Oslo politidistrikt.

Les også: - Rumenske tiggere har krav på sosialhjelp i Romania

– Så lenge tigging er lovlig, gir det et grunnlag for å komme til Norge. Det gjør det også umulig å stoppe folk som kommer til Norge uten penger til oppholdet, fordi de kan si at de har planer om å tigge, sier Reppen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus