Stein fra fjorårets meteorittfall funnet i Valle

Slik lå meteoritten da Terje Fjeldheim fant den. Foto: Terje Fjeldheim
Slik lå meteoritten da Terje Fjeldheim fant den. Foto: Terje Fjeldheim

En stein på 4,5 kilo som trolig stammer fra det voldsomme meteorittfallet i mars i fjor, er funnet i Valle i Setesdal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geologen Terje Fjeldheim fra Kongsberg som fant meteoritten, har donert deler av den til Naturhistorisk Museum i Oslo.

Eksperter ved museet har foreløpig klassifisert den som en H3-H4 condritt. Meteoritten er høyst sannsynlig den som ble observert og fotografert fra Danmark 3. februar 2012.

Flere kraftige ildkuler og meteorittfall rammet Sør-Norge i mars 2012, og ett av tilfellene ble sett over store deler av Sør-Norge på kvelden 1. mars.

Ildkulen gikk i oppløsning nesten som en nyttårsrakett, og biter drysset ned mens de sluknet, beskriver astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard og kona Anne Mette Sannes.

Takket være alle observasjonene kunne en ganske nøyaktig bane bestemmes. Ildkulen kom fra nordøst og jaget over himmelen mot sørvest. Funnstedet ligger i forlengelsen av linjen som ble trukket opp.

– Steinen har ikke ligget på bakken i mer enn et par år, og det er derfor svært sannsynlig at den stammer fra 1. mars-fallet, mener de to ekspertene.

Ødegaard forteller at steinen med sine 4.510 gram er litt mindre enn steinen som ble funnet på Grefsen i Oslo i fjor vår. Valle-steinen er den fjerde største som er funnet i Norge.

– Det ligger garantert mange flere meteoritter på bakken som ennå ikke er blitt funnet, sier Ødegaard.

Artikkelen er oppdatert

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus