Erklæring fra urfolkskonferanse i Alta:Urfolk krever vetorett over olje-, gass- og gruveutvinning

Sametingspresident Egil Olli (i midten) drøfter erklæringen med den samiske FN-diplomaten John Bernhard Henriksen og andre rådgivere. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Sametingspresident Egil Olli (i midten) drøfter erklæringen med den samiske FN-diplomaten John Bernhard Henriksen og andre rådgivere. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drøyt 500 urfolks-representanter vedtok onsdag ettermiddag en omfattende liste med krav til hva FN bør vedta neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ALTA (ABC NYHETER): Urfolkenes konferanse i Alta ble onsdag ettermiddag enige om en omfattende kravliste til FN-konferansen om urfolk neste år.

Dersom FN godtar innspillene, vil det styrke samenes krav på økt råderett over land og ressurser, og erklæringen presiserer at urfolk skal ha vetorett på hva som skal skje også til sjøs og i vannene i sine områder.

Det skal ifølge Alta-erklæringen opprettes egne domstoler i hvrt land som avgjør grensene for områdene der urfolk har historiske rettigheter, og avgjøre tvister.

- En slik domstol har vi opprettet for Finnmark i og med Utmarksdomstolen for Finnmark som ble opprettet i kjølvannet av Finnmarkskommisjonen. Men for resten av de samiske områdene gjenstår det en prosess.

Det sier den sentrale samiske representanten John Bernhard Henriksen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Samisk superdiplomat forbereder verdenskonferanse i FN

Vetorett over gruver og olje

"Stater (må) opprettholde og respektere retten til urfolks selvbestemmelse hvis de ikke ønsker gruvevirksomhet eller andre former for ressursutvinning, "utvikling" og teknologier som bryte ned deres menneskelige, kulturelle helse eller deres økosystem.", heter det blant annet (ABC Nyheters oversettelse fra engelsk).

- Hva gjenstår det å gjennomføre i Norge sammenliknet med denne Alta-erklæringen?

Spørsmålet går til Sametingets president Egil Olli (Ap), som i sin tid tok initiativet til denne globale urfolkskonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Spørsmålet om ressursutnyttelse og hvilken måte urfolk skal være med på å behandle planer om dette i samiske områder, sier Olli til ABC Nyheter.

Dette er et høyaktuelt og omstridt tema i Finnmark, der to selskaper søker om å åpne gruveselskaper, Nussir i Kvalsund kommune og Arctic Gold i Kautokeino.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mye gjenstår utenfor Finnmark

- Vi er ikke mot gruvedrift som sådan. Men vi ønsker å være med og sette krav. Og samtykker vi ikke, så skal det ikke åpnes for gruver, sier Olli.

- Finnmarksloven gir bra kontroll her. Utenom gjenstår det mye, konstaterer sametingspresidenten.

- Betyr erklæringen at Sametinget skal ha vetorett også over vedtak om oljeutvinning?

- Erklæringen innebærer at Sametinget bør få vetorett hvis en næring eller kultur står i fare for å gå under som følge av utbygging. Men dette er allerede nedfelt i FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter, svarer Olli.

Ord med i laget i Lofoten

Oljeutvinning ved Lofoten: - Erklæringen innebærer at urfolk bør få være med å avgjøre slikt, sier Aili Keskitalo. Foto: Thomas Vermes.Oljeutvinning ved Lofoten: - Erklæringen innebærer at urfolk bør få være med å avgjøre slikt, sier Aili Keskitalo. Foto: Thomas Vermes.

Sametingspolitiker og presidentkandidat Aili Keskitalo i det konkurrerende partiet Norske Samers Riksforbund (NSR) er glad vann og hav er med i erklæringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er bare å beklage at dette ikke er innført i Norge. Kystfiskeutvalget anbefalte å respektere samisk hevdvunnen rett til fiske. Men regjeringen og Stortinget lot det ikke bli mye igjen, sier Keskitalo til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva med kontrollen over ressursutvinning under havbunnen?

- Vi mener at det som er definert som nasjonale ressurser, også er urfolksressurser. Vi mener utbyttet må deles, slik de gjør det for eksempel i Canada, sier Keskitalo.

- Men enda viktigere vil det være å delta i beslutning om utbygging eller ikke, slik som for eksempel utenfor Lofoten og Vesterålen. Der har vi urgammel tradisjon for kystfiske, legger Keskitalo til.

Urfolks land skal demilitariseres

Skal Norge nå avmilitariseres fra Finnmark i nord til Oppland i sør? Erklæringen går jo inn for at urfolks områder skal demilitariseres.

- Det er ikke en aktuell problemstilling hos oss, sier Aili Keskitalo, og får tilslutning fra nåværende president Egil Olli:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Neida, det betyr ikke demilitarisering i Norge. Erklæringen dekker hele verden. Og andre steder lever urfolk i krigssoner der militærmakta gjør overgrep på lokalbefolkningen. Slik er det jo ikke i Norge, sier han.

Erklæringen slår fast urfolk uttrykkelige rett til selvbestemmelse over jord, territorier, ressurser, hav og vann. Dette er grunnlaget for å oppnå alle andre rettigheter.