Meny

USAs lange arm kan nå Snowden i Hongkong

Edward Snowden er blitt intervjuet av avisa The Guardian på et hotellrom i Hongkong. Både The Guardian og den amerikanske avisa Washington Post har publisert saker basert på opplysninger fra Snowden de siste dagene. Foto: The Guardian / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Edward Snowden vurderer å søke om politisk asyl på Island etter at han kom med omfattende avsløringer om amerikansk overvåking. Men signalene fra Island er negative.

Snowden risikerer lange år bak fengselsmurene hvis myndighetene i Hongkong beslutter å utlevere ham til USA.

I et intervju i den britiske avisa The Guardian søndag sto 29-åringen fram som kilden til de omfattende lekkasjene om etterretningsorganisasjonen NSAs program for overvåking av dataservere og telefoner.

Snowden har nå søkt tilflukt i Hongkong, og til The Guardian sier han at han håper på asyl der eller på Island, som han mener er et land som verdsetter ytringsfriheten.

Les også: Snowden: - Jeg avslørte CIA

Birgitta Jonsdottir, som representerer det islandske Piratpartiet på Alltinget, har bedt om at amerikaneren får asyl. Islands ambassadør til Kina, Kristin Arnadottir, har imidlertid gjort det klart at Snowden må oppholde seg på Island for å kunne søke om asyl.

– I henhold til islandsk lov kan man bare innvilges asyl hvis man befinner seg på Island, sier Arnadottir.

Frykter straff

Snowden selv frykter det verste.

– Jeg kunne ikke gjort dette uten å godta risikoen for fengselsstraff. Du kan ikke konfrontere verdens mektigste etterretningsorganisasjoner uten å akseptere risiko. Vil de ha tak i deg, så klarer de det til slutt.

USAs justisdepartement bekrefter at lekkasjene nå etterforskes som en kriminalsak. Det er foreløpig ikke klart hvilke skritt som vil bli tatt overfor Snowden, men USAs etterretningssjef James Clapper understreker at saken er alvorlig.

Les også: Etterretningskilde avslørt av The Guardian

Peter King, republikaneren som leder komiteen for innenrikssikkerhet i Representantenes hus, krever at Snowden snarest må utleveres til USA.

– USA må straffeforfølge ham med lovens fulle tyngde og starte utleveringsprosessen så raskt som mulig, sier han.

Etterretningskomiteens leder Mike Rogers, også han fra Republikanerne, mener Snowden har lekket så mye informasjon at han «bokstavelig talt er farlig».

Venter siktelse

Jesselyn Radack, en advokat som har representert flere varslere, sier hun venter at påtalemyndigheten vil forsøke å få Snowden siktet for omfattende brudd på spionasjeloven.

Skjer dette, vil en arrestordre bli utstedt gjennom Interpol.

Les også: - Folket må bestemme om dette er riktig eller galt

Snowdens beste håp vil da være offisiell anerkjennelse som varsler, mener Radack. Med en slik anerkjennelse vil han kunne gjemme seg bak en føderal lov som er ment å gi beskyttelse til personer som avslører sløseri og maktmisbruk.

– Han har sagt veldig klart at han gjorde dette for å tjene offentlighetens interesser, påpeker Radack.

– Ikke lett å flykte

Flere jurister sier samtidig at de er overrasket over Snowdens valg av Hongkong som tilfluktssted. Grunnen er at den delvis selvstyrte kinesiske byen har en utleveringsavtale med USA.

– Hans beste forsvar vil trolig være at dette er en politisk sak, og ikke en kriminalsak, sier advokaten Douglas McNabb, som har jobbet mye med utleveringssaker.

Han får støtte fra kollegaen Robert Anello.

– Er du amerikansk borger, er det ikke så lett å flykte fra USA, sier han.

Snowden selv innrømmer at det eneste han kan gjøre i øyeblikket, er å håpe at myndighetene i Hongkong ikke sender ham tilbake til USA.

Utleveringsavtale

Men USA og Hongkong undertegnet en utleveringsavtale i 1996, og ifølge jurister er det usannsynlig at Hongkong vil si nei til utlevering.

– Hongkong vil neppe sette sitt forhold til USA i fare for Snowdens skyld. Det er veldig få mennesker som har nok slagkraft til å overbevise andre land til å gå av veien for dem, sier Anello.

Beijing kan gripe inn for å stanse en utlevering, men heller ikke dette er noe sannsynlig utfall, mener Patricia Ho, en advokat i Hongkong.

– Vi har aldri sett Kinas regjering gripe inn i denne type saker tidligere, sier hun.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus