Meny

Regjeringen vil ha større handlingsrom for Cermaq

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen ønsker et større handlingsrom for statens eierskap i Cermaq og ber Stortinget om fullmakt til å kunne selge seg ut av selskapet.

Regjeringen legger fram en proposisjon for Stortinget tirsdag hvor det blir foreslått fullmakter til både kjøp og salg av aksjer i Cermaq ASA.

Marine Harvest la inn sitt første bud på oppdrettsselskapet 30. april. Dette ble høynet 31. mai. Næringsminister Trond Giske (Ap) har imidlertid signalisert at budet er for lavt. Dette gjentok han på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

– Vi mener at budet fra Marine Harvest ikke gjenspeiler de verdiene som ligger i Cermaq, og vi ønsker å ha best mulig handlingsrom for å ivareta verdiene i selskapet, sier Trond Giske.

65 prosent eller ut

Han understreker at regjeringen har behov for handlingsrom, for å ivareta verdiene i Cermaq på best mulig måte. Derfor fremmes en proposisjon hvor det blir bedt om fullmakt både til at staten kan kjøpe aksjer i Cermaq opp til en eierandel på 65 prosent, og at staten kan selge samtlige av sine aksjer.

– Staten er åpen for ulike løsninger og har en intensjon om å bidra til en industriell løsning som ivaretar verdiene i Cermaq på en god måte. Med disse fullmaktene skaffer vi oss det nødvendige handlingsrommet, sier Giske.

Les også: Miljøvernere slutter fred med Cermaq

Han opplyser at dersom Stortinget gir sin tilslutning, vil regjeringen senere ta stilling til hvilken fullmakt eller fullmakter som eventuelt blir benyttet. Dette vil ifølge næringsministeren avhenge av de ulike mulighetene som kommer fram og hvilke verdier disse representerer.

Styret vil vente

Marine Harvest eier i dag 4,7 prosent av Cermaq, mens Nærings- og handelsdepartementet sitter med 43,54 prosent av aksjene.

Ifølge en pressemelding fra Marine Harvest ønsker John Fredriksen med oppkjøpet å skape en «verdensledende, norsk sjømataktør».

Cermaq opplyste i en børsmelding mandag at selskapet støtter sammenslåinger i oppdrettsindustrien og at en sammenslåing kan gi økt verdi for selskapets aksjonærer. Men selskapet gjør det samtidig klart at tilbudet fra Marine Harvest ikke tilfredsstiller Cermaqs krav.

Styret i Cermaq anbefaler derfor eierne å si nei til Marine Harvests bud og ber isteden aksjonærene vente på det de betegner som «mulige alternative løsninger» fram til fristen på å akseptere budet den 21. juni går ut.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus