Meny

Egypt føler seg truet av ny demning

TØRT: En egyptisk bonde viser fram tørt jordsmonn fra et område som tidligere fikk vann fra Nilen. Egyptiske myndigheter mener Etiopia ikke har utredet miljøkonsekvensene godt nok i forbindelse med byggingen av den såkalte Renessansedemningen i Blånilen. Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny demning i Blånilen i Etiopia vekker stor harme nedstrøms i Egypt. – Vi har ikke en dråpe vann å gi, advarer den egyptiske utenriksministeren.

– Uten Nilen, intet Egypt, sier utenriksminister Mohamed Kamel Amr.

Det er lite nedbør i Egypt, og uten den store elven vil landet i praksis bli forvandlet til ørken, fastslår han. Derfor anses trusler mot elva som trusler mot Egypts nasjonale sikkerhet.

– Egypt vil ikke gi fra seg én dråpe vann fra Nilen, sier Amr.

Men Etiopia nekter å bøye seg for Egypts krav om en byggestans. Saken er ikke oppe til debatt, fastslo regjeringen i en uttalelse fredag.

Les også: Nordmann dømt til fem års fengsel i Egypt

Militære trusler

Uttalelsen kom som svar på et innslag på egyptisk fjernsyn hvor politikere antydet at det kunne bli aktuelt å gripe militært inn eller å begynne å gi hjelp til etiopiske opprørere for å få stanset demningen i nabolandet.

Innslaget fikk også Etiopia til å kalle Egypts ambassadør inn på teppet.

– Vi vil fortsette med prosjektet. Ønskene til egyptiske politikere vil ikke påvirke dette, fastslo Getachew Reda, pressetalsmann for Etiopias statsminister Hailemariam Desalegn.

Han advarte samtidig Egypt mot å forsøke å sabotere demningen.

– Forsøk på destabilisering av Etiopia har aldri virket, selv ikke da vi var på vårt svakeste, sa Getachew.

Etiopias mål med den store utbyggingen er å bli en av Afrikas største krafteksportører. En femdel av den såkalte Renessansedemningen er allerede bygget, og når den står ferdig, vil den ha en kapasitet på 6.000 megawatt.

Les også:  Gazas innbyggere kan endelig spise «fast food»

Vil holde samtaler

Egypt mener på sin side at Etiopia ikke har utredet miljøkonsekvensene av utbyggingen godt nok.

Blånilen er hovedkilden til elvevannet som renner gjennom Egypt, og bekymringen for vannføringen nådde en ny topp i mai da ingeniørene begynte å lede Blånilen inn i et nytt løp i forbindelse med byggingen.

– Etiopia har sagt at Egypt ikke vil lide skade, at ikke engang én liter vann vil bli tatt. Men nå ser vi at det er akkurat det som skjer, sier Amr.

Han vil nå reise til Addis Abeba for å holde nye samtaler med etiopiske styresmakter om saken.

– Vi har en handlingsplan som vi snart vil iverksette, advarer han.

– Men nå skal vi først snakke med Etiopia, og så får vi se hva som kommer ut av det.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus