Meny

LIVE: Følg jobben med å ruge fram unger

Kjeder du deg? Se Tjeld-TV!

Kjeder du deg? Se Tjeld-TV!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha ruget lang tid, klekket redaksjonen i Namdalsavisa en god ide etter hurtigrutekonseptet: Tjeld-TV. Følg tjeldparet minutt for minutt mens de ruger på de tre eggene og beskytter de kommende ungene mot naturens farer.

Det går mot slutten for tjeld-tv fra Namdalsavisen. De som har lyst å diskutere og som har funnet et samhold i tjeld-bevegelsen, har nå opprettet en egen hjemmeside på Facebook. Den er åpen for entusiaster fra hele verden: Hjørdis & Hjalmars Fan Club

Med Surviksundet som panoramabakgrunn kan seerne følge det langsomme dramaet det er å få fugleunger til verden i havgapet. Mange farer truer!

Nå har Hjalmar og Hjørdis ligget flere dager på overtid på eggene. Mange begynner å lure på om det er liv i dem. Den som følger med, får se!

– Du kan vel si at vi er litt inspirert av suksessene med Hurtigruta og Bergensbanen minutt for minutt. Dette er like fascinerende å se på, og det er fort gjort å bli hektet, sier NA-redaktør Kim Riseth til sin egen avis.

De deler gladelig naturopplevelsen også med ABC Nyheters lesere.

Tjeldparet har nå ruget på overtid i en uke. Blir ikke ungene klekket ut i løpet av helga, vil sendingen bli avsluttet.

OPPDATERT: Nytt drama i reiret

EGGSTRA! Ett av eggene er knustEGGSTRA! Ett av eggene er knust

Ifølge seere som følger tjeldparet Hjalmar og Hjørdis, gikk ett av eggene i stykker tidlig søndag kveld (sankthansaften). Etter at Hjalmar hadde tråkket på det ene egget, eksploderte det.

Les også: Eggsplosjon i reiret - Tjeld-TV avsluttes

Se opptak av eggsplosjonen hos Namdalsavisa

Etter den dramatisk utviklingen, snudde Hjørdis på de to eggene som nå er igjen i redet. Egget som det gikk hull på, skal ha inneholdt en tilsynelatende frisk eggeplomme og en eggehvite som også så frisk ut.

Dette ifølge seere som følger dramaet i reiret tett.

Fugleparet fortsatte å ruge på de to gjenværende eggene etter søndagens drama. Fortsatt har ingen egg klekket ut noen kyllinger, tross at vi er over en uke på overtid.

Les også: - Tjeldene kan være forgiftet eller sterile

Ble angrepet av rival

En rival-tjeld angrep forleden dag Hjalmar mens han lå på reiret. Den fremmede spankulerte rundt i fjæra, Hjalmar var på vakt og litt opprørt, virker det som. Plutselig kom den fremmede fuglen flyvende rett på Hjalmar.

Se Hjalmer bli angrepet her!

Siden web-overføringene begynte, har det skjedd litt av hvert av drama rundt det vordende foreldreparet som NA sine lesere har døpt Hjalmar og Hjørdis:

To ganger har en - eller samme - rev nærmet seg reiret. Begge gangene har smarte foreldre klart å avlede den:

Se: Her lurer tjelden reven vekk fra reiret

Se også: Her lurer tjelden Mikkel Rev nok en gang

Bleieskiftarbeider-skifte

Men livet på reiret går i hovedsak ut på å ligge der for vær og vind. Godt da å ha en forståelsesfull make som gjerne deler på byrdene.

Webkameraet har naturlig nok også fanget opp Tjeldskifte på reiret.

Det er Martin Fossland i firmaet Hypervisjon som har satt opp direkteoverføringa med lyd og bilde fra tjeldreiret utenfor sin egen boplass på Fossland på Otterøya utenfor Namsos. Han driver med videoproduksjon og direkteoverføringer til daglig, og så dette som en anledning til å teste ut nytt utstyr og nye muligheter.

Uforstyrret uten en tråd

 TJELD-TV: Med fantastisk utsikt over Lauvøyfjorden og Surviksundet har tjeldparet rigget seg til, foran web-kameraet som følger dem minutt for minutt. Foto: Martin FosslandTJELD-TV: Med fantastisk utsikt over Lauvøyfjorden og Surviksundet har tjeldparet rigget seg til, foran web-kameraet som følger dem minutt for minutt. Foto: Martin Fossland

Webkameraet er koblet opp med trådløst internett og solcellepanel som holder det gående.

Tjeldparet ser ikke ut til å la seg plage av å være med på reality-tv.

– Jeg satte opp kameraet for å teste det litt i utgangspunktet, også ble det bare så tjelden la reir og tok seg til rette foran kameraet samtidig som jeg holdt på å sette det opp, sier Martin Fossland til na.no

Nå går det av seg selv – slik at det ikke er nødvendig å nærme seg reiret, forklarer Martin Fossland.

Følg ABC Nyheter/Dyr på Facebook

Se ABC Nyheters dyrevideoer

Alle dyresaker i ABC Nyheter


Vis større kart
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus