Meny

Slik har du ikke sett ham før

Ble påkledd av urfolk som kjemper blodig kamp om selvbestemmelse: Sametingspresident Egil Olli på første dag av den globale urfolkskonferansen i Alta. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sametingspresident Egil Olli ble kledd i tuaregdrakt på urfolkskonferansen i Alta. Den smilende kvinnen som ga denne afrikanske gaven, står midt i en blodig konflikt.

ALTA (ABC NYHETER): Tuaregkvinnen Saoudata Aboubacrine vet mer enn noen andre av de 500 deltakerne på urfolkskonferansen som åpnet i Alta mandag, hva temaene virkelig dreier seg om.

Smilende gikk hun på podiet og pakket verten, sametingspresident Egil Olli, inn i tuaregenes tradisjonelle klesdrakt.

Men på hjemmebane er det krig for selvbestemmelse som gjelder, forteller hun til ABC Nyheter.

Aboubacrine kommer fra Timbuktu i Nord-Mali, byen som igjen ble verdensberømt da islamistene erorbret den, og så ble jaget av franske og andre styrker.

- Ingen tuareg kan nå vise seg i Timbuktu, forteller Aboubacrine, som nå har bosatt seg i nabolandet Burkina Faso.

Les også: Islamister angrep UNESCO-arv i Timbuktu

Krigerske tuareger?

I nyhetene her hjemme har vi hørt at også tuaregene er en krigførende part i konfliktene som har blusset opp.

- Vi er et fredelig folk, som samene. Men må krige for å redde folk fra massakre og gjenopprette selvbestemmelse, sier tuaregen Saoudata Aboubacrine. Foto: Thomas Vermes- Vi er et fredelig folk, som samene. Men må krige for å redde folk fra massakre og gjenopprette selvbestemmelse, sier tuaregen Saoudata Aboubacrine. Foto: Thomas Vermes

- Hva er tuaregene rolle i konfliktene i Sahel?

- Vi har vært i konflikter siden kolonialiseringen i Afrika på 60-tallet. En rekke fredsavtaler har aldri ført til noe, svarer Aboubacrine.

- Avkolonialiseringen respekterte ikke tuaregenes rett. De nye statene drepte og deporterte lederne. Tuaregene ble delt i fem stater.  Mali, Algerie, Libya, Niger og  Burkina Faso, legger hun til.

- Konflikten har fått mer oppmerksomhet nå fordi islamistiske terrorister har kommet til området. Da blir internasjonale medier interessert, skyter den andre tuaret-deltakeren på urfolks-konferansen i Alta, Attayoub Abdolulahi i organisasjonen Survie-Touarège-Temoust inn.

- Vi fortsetter kampen for selvbestemmelse. Vi kjemper også mot massakre. Hæren og militser dreper nomadene. De franske styrkene som har kommet inn, beskytter ikke de sivile, sier Aboubacrine.

- FN-vedtak bryr seg ikke

- Hver dag blir stammefolk drept. Franskmennene er informert om dette, men gjør ingenting, hevder hun.

- Vi hadde vår nasjon før kolonialiseringen. Ikke en stat som deres, men i hver tuaregs hjerte ligger ønsket om en nasjon. Men statene blokkerer. Det konferansen snakker om her, selvbestemmelse er veldig aktuelt tema for oss.

- FN vedtok en resolusjon om Mali uten at vi ble invitert til å delta i utarbeidelsen. De tok ikke hensyn til våre rettigheter som urfolk etter ILO- og UNESCO-konvensjonene, sier Saoudata Aboubacrine.

- Urfolk ikke i mål i Norge heller

Altakonferansen gjennomføres på initiativ av Sametinget i Norge for å forberede all verdens urfolk på FNs verdenskonferanse om urfolks rettigheter i 2014. I motsetning til andre FN-toppmøter, har ikke FN selv lagt opp til forberedende møter.

Les også: Samler all verdens urfolk i Alta

Alta var stedet der mange av de de samiske lederne for Kautokeino-opprøreret i 1852 ble henrettet, fortalte sametingspresident Egil Olli i sin åpningstale.

Alta er også åstedet for kampen om utbygging av Alta-vassdraget, som endte med opprettelsen av Sametinget.

- Etableringen av Sametinget i 1989 var ikke slutten på rettighetskampen for samene, men heller begynnelsen på utformingen av den moderne urfolkspolitikken i Norge, sa Olli.

- Og selv om utviklingen av samiske rettigheter på mange områder har kommet langt i Norge, har vi fremdeles ikke fått anerkjennelse for sjøsamenes historiske rett til fiske. Dette arbeidet vil vi fortsette frem til disse historiske rettighetene er anerkjent, varsler han.

Les også: Sametingets urfolksmøte ble droppet av regjeringen

Følg Altakonferansen fra 10. til 12. juni på nett-TV her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus