Meny

Avslører en «ny» verden under isen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri før har man hatt en så detaljert oversikt over hva som befinner seg under isen i Antarktis.

Takket være blant annet bilder fra verdensrommet, har NASA og British Antarctic Survey satt sammen et helt nytt kart over det steinete kontinentet som befinner seg under isen i Antarktis. Antarktis er i enkelte områder dekket av tre kilometer tykk is, og det har naturlig nok vært vanskelig å vite hvordan landskapet under ser ut.

Les også: - Største issmelting i Antarktis på 1.000 år

I 2001 forsøkte NASA for første gang å lage et slikt kart. Dette hadde kun regionale oversikter over topografien. Det nye kartet kommer med en mye høyere oppløsning, og viser landskapet i detalj – med fjell, sletter og dype kløfter. 

Les også: Romsonde på Grønland

Ved hjelp av NASAs is-, sky- og topografi-satellitt (ICEsat) og data om istykkelse samlet inn av Operation IceBridge, har British Antarctic Survey kunnet sette sammen det detaljerte kartet.

Se det nye kartet øverst i artikkelen.

Med økt issmelting på sydpolen ønsker forskerne å se hva som i dag befinner seg under isen i Antarktis, og dermed kunne lage modeller som viser hva som vil skje med kontinentet ved varmere klima.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus