Meny

Lakseeksperter strides om helsefare

Farlig? Norsk oppdrettslaks får gjennomgå av leger og eksperter. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner, barn og ungdom bør unngå å spise oppdrettslaks, mener flere norske leger og internasjonale eksperter. Norske myndigheter holder fast på at laksen er sunn for alle.

Laksefôret inneholder skadelige miljøgifter som lagres i kroppen, såkalte POP-er (persistente organiske miljøgifter).

Flere eksperter VG har snakket med, advarer derfor enkelte grupper i befolkningen mot å spise oppdrettslaks, til tross for at offisielle kostholdsråd anbefaler den fete fisken.

– Jeg anbefaler ikke gravide, barn eller unge å spise oppdrettslaks. Det er for usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide, sier spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsen ved klinisk institutt på Haukeland universitetssjukehus til VG.

– Påvirker intelligensen

Bjørke Monsen, som er spesialist i pediatri og medisinsk biokjemi, peker på at den typen miljøgifter som er påvist i oppdrettslaks, virker negativt på hjerneutviklingen og er assosiert med autisme, AD/HD og redusert IQ.

Hun viser til en større europeisk undersøkelse som omfattet rundt 8.000 nyfødte, som viser at gravide med høye nivåer av miljøgifter i kroppen får barn med lavere fødselsvekt, noe som kan slå uheldig ut på barnets helse.

Bjørke Monsen får også støtte fra sin kollega Bjørn Bolann, overlege og professor i medisin.

– Miljøgifter er det overalt. Vi får det i oss enten vi vil det eller ikke. Men det er om å gjøre å spise minst mulig av det, sier Bolann, og spør seg hvorfor man er nødt til å produsere laks med giftstoffer.

– Sunt samlet sett

Forskningsdirektør Ingvild Eide Graff ved NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning) er ikke uenig i at oppdrettslaksen inneholder miljøgifter, og at det selvsagt fins komponenter det helst skulle vært mindre av.

– Men det gjelder det meste av maten vi skal ha i oss: frukt, grønnsaker, kjøtt og meieriprodukter. Vi må se på summen av hva vi får i oss, og da ikke bare summen av de negative effektene. Samlet sett er det sunnere å spise laks enn å ikke gjøre det, sier Graff til NTB.

Overvåking ved NIFES viser at innholdet av organiske miljøgifter i oppdrettslaks er på linje med annen fet fisk, som makrell, sild og ørret. Prøvene viser også at nivåene i oppdrettslaksen er redusert de siste årene, og det skyldes at fisken får mer planteolje i fôret enn før.

Anbefalt

Helsedirektoratet anbefaler alle å spise fisk to til tre ganger i uken, halvparten fet fisk.

– Alle våre analyser av uønskede stoffer i fet fisk viser at man trygt kan følge disse rådene, sier Graff.

Hun understreker at det ikke er NIFES' ansvar å pålegge bransjen å rense fôret bedre, hvis det skulle bli aktuelt.

Oppdrettsbransjen avviser også advarslene som kommer fra flere hold.

– Denne saken og disse forskerne representerer et syn som avviker substansielt fra kompetente matmyndigheter i Norge, som Mattilsynet, Vitenskapskomiteen for mattrygghet og NIFES, sier kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).

Han påpeker at saken langt fra er ny.

– Innholdet av POP og andre uønskede stoffer i norsk laks er overvåket, vurdert og funnet langt under internasjonale grenseverdier, påpeker han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus