Meny

Betent rettssak starter i Florida

George Zimmerman er tiltalt for forsettlig drap på 17 år gamle Trayvon Martin i Sanford i delstaten Florida i USA. Han hevder selv at han skjøt i selvforsvar. Foto: Joe Burbank / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag starter rettssaken mot George Zimmerman, vekteren som er tiltalt for drapet på den svarte 17-åringen Trayvon Martin.

Etter et kort rettsmøte mandag ba dommeren Debra Nelson om en pause slik at hun, aktoratet og forsvarsadvokatene sammen kunne plukke ut seks egnede jurymedlemmer fra en gruppe på 100 kandidater.

De utvalgte må alle gjennom en utspørring i rettssalen før de får grønt lys. Det er ikke klart hvor lang tid utvelgelsen vil ta.

– Spørsmålet om rase er utrolig ladet, og begge sider kommer til å være forsiktige når de velger jurymedlemmer, sier forsvarsadvokat Randy Reep til USA Today.

Også ekspert David Weinstein mener det vil bli vanskelig å velge en jury.

– I dag er det ingen som ikke vet hvem Trayvon Martin og George Zimmerman er, påpeker han.

Drapet 26. februar i fjor utløste en voldsom debatt om rasisme i USA. Spesielt i den svarte befolkningen reagerte mange på at politiet først lot være å sikte Zimmerman, som i dag er 29 år.

Først etter 44 dager ble Zimmerman pågrepet. Nå er han tiltalt for forsettlig drap, og han risikerer fengsel på livstid om han blir funnet skyldig.

Les også: Zimmerman blødde etter dødsskytingen

Stor interesse

Mer enn 200 journalister har akkreditert seg til rettssaken, som vil vare i fire til åtte uker. Trolig vil mye av denne tida gå med til den vanskelige utvelgelsen av en uhildet jury på seks personer.

Av frykt for uro er et omfattende sikkerhetsopplegg på plass ved tinghuset i Sanford, hvor rettssaken finner sted.

Aktivister har på forhånd omtalt rettssaken som et «avgjørende øyeblikk» i borgerrettighetskampen i USA. Saken vil bli fulgt med argusøyne verden rundt, fastslår de etterlattes bistandsadvokat Ben Crump.

– Familien ønsker at sønnens død ikke skal være forgjeves. De ber til Gud om at rettssystemet ikke skal svikte dem, sier han.

Les også: Zimmerman møtte i retten for første gang

Var ubevæpnet

Trayvon Martin hadde vært i butikken og kjøpt godteri da han ble skutt av Zimmermann, som var med i et frivillig vaktkorps i nabolaget. Han har forklart at han trodde 17-åringen var påvirket av stoff, og at han ikke visste om gutten var bevæpnet eller ikke.

Det viste seg at Martin var ubevæpnet. Likevel bestemte politiet seg for ikke å pågripe Zimmerman, som etter eget utsagn hadde skutt i selvforsvar.

Drapet fikk først lite oppmerksomhet, men Martins foreldre og deres advokater presset på, og etter hvert ble saken plukket opp av mediene. Til slutt ble presset så stort at Zimmerman likevel ble pågrepet og siktet.

Rasismeanklager

Kritiske røster mener saken smaker av rasisme og hevder Martin ble mistenkeliggjort fordi han var svart og gikk i hettegenser. Selv president Barack Obama har engasjert seg i saken og sagt at om han hadde hatt en sønn, ville han ha lignet på Martin.

Men saken har også engasjert tilhengere av den kontroversielle loven i Florida som politiet viste til da det i første omgang bestemte seg for ikke å la Zimmerman gå. Denne loven sier at en person som føler seg truet på livet eller i fare for å bli alvorlig skadd, kan ta i bruk våpen for å forsvare seg.

Den republikanske politikeren Dennis Baxley, som var en av initiativtakerne til loven i 2005, sier han føler seg sikker på at retten vil løse saken på en «passende» måte.

Hevder han ble angrepet

Zimmerman hevder selv at Martin gikk til angrep på ham, og etter drapet ble det tatt bilder av ham med blod i ansiktet.

Et viktig punkt i bevisføringen vil bli vitneprovet til en ung kvinne kalt «Vitne 8». Hun snakket med Martin på mobiltelefon like før skytingen. Kvinnen har forklart at Martin virket redd og forsøkte å komme seg vekk fra vakten.

Zimmerman var selv i kontakt med politiet kort tid før skuddene falt. Han ble da anbefalt ikke å konfrontere Martin, men valgte ikke å følge rådet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus