Lege advarer mot å spise oppdrettslaks

KAN VÆRE SKADELIG: Norsk oppdrettslaks kan inneholde giftstoffer som særlig er skadelig for gravide og barn. Foto: NTB Scanpix
KAN VÆRE SKADELIG: Norsk oppdrettslaks kan inneholde giftstoffer som særlig er skadelig for gravide og barn. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinner, barn og ungdom bør unngå å spise oppdrettslaks. Det mener både flere norske leger og internasjonale eksperter. Årsaken er at laksefôret inneholder skadelige miljøgifter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg anbefaler ikke gravide, barn eller unge til å spise oppdrettslaks. Det er for usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder, og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide, sier spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsen ved klinisk institutt på Haukeland universitetssjukehus til VG.

Hun peker på at den typen miljøgifter som er påvist i oppdrettslaks, har en negativ effekt på hjerneutviklingen og er assosiert med autisme, AD/HD og redusert IQ.

En større europeisk undersøkelse som omfattet rundt 8.000 nyfødte, viser at gravide med høye nivåer av miljøgifter i kroppen får barn med lavere fødselsvekt, noe som kan slå uheldig ut på barnets helse.

Bjørke Monsen får også støtte fra sin kollega Bjørn Bolann, overlege og professor i medisin.

– Miljøgifter er det over alt. Vi får det i oss enten vi vil det eller ikke. Men det er om å gjøre å spise minst mulig av det, sier Bolann, og spør seg hvorfor man er nødt til å produsere laks med giftstoffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppdrettsbransjen selv stiller seg noe avventende til legenes bekymring.

– Vi må ta slike opplysninger til etterretning. På de konklusjonene myndighetene har gjort, med basis i den kunnskapen som foreligger, så er det sunt for alle å spise oppdrettslaks, sier direktør for helse og kvalitet i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, Henrik Stenwig, til VG.