Meny

Etterretningskilde avslørt av The Guardian

The Guardian avslørte søndag at Edward Snowden (bildet) er kilden til avsløringene om overvåking av telefontrafikk og datatrafikk i USA. Foto: Ewen MacAskill / The Guardian / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske avisa The Guardian avslørte søndag identiteten til varsleren bak de store lekkasjene om overvåking av telefontrafikk og dataservere i USA.

Varsleren heter Edward Snowden, er 29 år gammel og tidligere teknisk assistent i etterretningstjenesten CIA, skriver The Guardian.

Han arbeider i dag i det private selskapet Booz Allen Hamilton, som utfører oppdrag for den militære etterretningstjenesten National Security Agency (NSA).

Ifølge The Guardian er det Snowden selv som har bedt avisa om å avsløre hans identitet.

– Jeg har aldri hatt noe ønske om å holde min identitet skjult, for jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt, sier han.

Les også: – Rammer definitivt nordmenn

– Sjokkerende

Snowdens offentliggjøring er sjokkerende, mener arbeidsgiveren hans.

Den amerikanske teknologibedriften Booz Allen bekreftet søndag at Snowden har jobbet hos dem. Han skal ikke ha vært ansatt mer enn knappe tre måneder.

– Sakene i mediene om at denne personen hevder å ha lekket hemmelig materiale, er sjokkerende, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Booz Allen gjør det klart at offentliggjøring av hemmeligstemplet informasjon fra USAs etterretningstjenester strider mot selskapets kjerneverdier. Selskapet lover å samarbeide tett med amerikanske myndigheter når saken etterforskes.

Massiv overvåking

The Guardian har i en serie artikler de siste dagene kommet med flere store avsløringer om hvordan NSA har skaffet seg tilgang til opplysninger om telefontrafikken til millioner av amerikanere og om aktiviteten på serverne til selskaper som Microsoft, Google, Facebook, Yahoo, Skype og Apple.

Avsløringene har vakt oppsikt, men USAs president Barack Obama har forsvart overvåkingen som et viktig verktøy i kampen mot terror. Han har også understreket at overvåkingen er lovlig og godkjent av både Kongressen og rettsvesenet.

Presidenten har imidlertid vært mindre fornøyd med at opplysninger er blitt lekket til pressen om hemmelige overvåkingstiltak, og ifølge kilder i Det hvite hus har FBI og justisdepartementet jaktet på kilden til lekkasjene.

USAs etterretningssjef James Clapper fordømmer lekkasjene som svært skadelige. Han bekrefter at de etterforskes som en kriminalsak.

I skjul i Hongkong

Når Snowden nå velger å stå fram, er det ifølge The Guardian vel vitende om at han trolig vil måtte lide for det han har gjort.

Snowden forteller til avisa at han lever et svært behagelig liv med en årslønn på om lag 200.000 dollar, tilsvarende 1,2 millioner kroner, kjæreste og en familie som han elsker.

– Men jeg er villig til å ofre alt dette, for jeg kan ikke med god samvittighet være vitne til at USAs regjering ødelegger vernet om privatlivets fred, friheten på nettet og den grunnleggende friheten til mennesker i hele verden med dette massive overvåkingsmaskineriet som den har bygget i all hemmelighet, sier han.

Snowden oppholder seg i dag i Hongkong. Der har han vært i tre uker, for det meste i skjul på et hotellrom.

Villedet omgivelsene

Før han reiste, sa Snowden til sjefen at han trengte et par ukers sykmelding for å få behandling for sin epilepsi. Til kjæresten sa han bare at han måtte reise vekk i noen uker, uten å fortelle nærmere hva han skulle.

– Det er ikke så uvanlig for en som har arbeidet i etterretningsbransjen det siste tiåret, forklarer han.

Med seg på reisen hadde han en mengde hemmelige dokumenter.

I Hongkong har Snowden gjort sitt ytterste for å sikre hotellrommet mot avlytting og annen overvåking. Når han skriver passord inn på den bærbare datamaskinen, gjemmer han seg under et pledd for å sikre at eventuelle skjulte kameraer ikke kan fange det opp.

Snowden forteller videre at han ikke ønsker å rette søkelyset mot seg selv, men at han forstår at pressen liker personlige fortellinger.

Ifølge The Guardian vil 29-åringen bli husket som kilden til noen av de mest betydningsfulle lekkasjene i USAs historie.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus