Meny

Erdogan: – Tålmodigheten har en grense

Fra demonstrasjonene i Ankara lørdag. Demonstrasjonene fortsetter på andre uken. Foto: Dado Ruvic (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan advarer demonstrantene i landet mot å teste tålmodigheten hans.

– Vi har vært tålmodige, og vi er fortsatt tålmodige, men tålmodigheten har en grense, sa Erdogan da han kom tilbake til Ankara søndag etter et besøk i to andre tyrkiske byer.

Men det er ingen grunn til å bekymre seg, tilføyde han.

– Tyrkia har gjennomgått mange slike hendelser i fortida, og vi vil komme oss igjennom dette også.

Erdogan ble møtt av flere tusen tilhengere da han kom til flyplassen i Ankara. Men samtidig fortsatte demonstrasjonene mot ham i flere byer.

Både i Istanbul, der demonstrasjonsbølgen startet for snart to uker siden, i hovedstaden Ankara og i byene Izmir og Adana sør i landet ropte tusenvis av demonstranter slagord mot Erdogan og hans regjering.

– Tayyip, gå av, lød det taktfast fra demonstrantene.

Ifølge lokale medier ble flere mennesker skadd da politiet forsøkte å spre de om lag 10.000 demonstrantene i Ankara med tåregass og vannkanoner natt til søndag.

– Må lære dem en lekse

Det var også sammenstøt mellom politi og demonstranter i bydelen Gazi, der størsteparten av innbyggerne tilhører den muslimske minoriteten alveis, som er uttalte motstandere av statsminister Erdogan.

Erdogan oppfordrer på sin side tilhengere av regjeringspartiet AKP om å bruke neste års lokalvalg til å «lære demonstrantene en lekse».

– Det er kun sju måneder igjen til lokalvalget. Jeg vil at dere skal lære dem en lekse med demokratiske virkemidler via stemmeurnene, sa Erdogan da han møtte flere støttespillere i byen Adana.

Kvelden før var det sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Erdogan i den samme byen. Opposisjonelle ble angrepet med stein, og på bilder som ble lagt ut på Facebook så det ut som om politiet sto passivt å så på.

Vil ikke gi seg

Lørdag hevdet regjeringen at demonstrasjonen «var under kontroll». Men samme kveld og natt til søndag var Taksim-plassen i Istanbul nok en gang full av demonstranter.

Demonstrasjonene i Tyrkia startet med en protestaksjon mot planer om byggingen av et kjøpesenter i Geziparken i Istanbul, en av ytterst få grønne lunger i millionbyen. Siden har de utviklet seg til en bred og folkelig politisk protest.

Demonstrantene har lovet å fortsette protestaksjonen så lenge de finner det nødvendig.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus