Erdogan: – Tålmodigheten har en grense

Fra demonstrasjonene i Ankara lørdag. Demonstrasjonene fortsetter på andre uken.
Foto: Dado Ruvic (Reuters)
Fra demonstrasjonene i Ankara lørdag. Demonstrasjonene fortsetter på andre uken. Foto: Dado Ruvic (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan advarer demonstrantene i landet mot å teste tålmodigheten hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har vært tålmodige, og vi er fortsatt tålmodige, men tålmodigheten har en grense, sa Erdogan da han kom tilbake til Ankara søndag etter et besøk i to andre tyrkiske byer.

Men det er ingen grunn til å bekymre seg, tilføyde han.

– Tyrkia har gjennomgått mange slike hendelser i fortida, og vi vil komme oss igjennom dette også.

Erdogan ble møtt av flere tusen tilhengere da han kom til flyplassen i Ankara. Men samtidig fortsatte demonstrasjonene mot ham i flere byer.

Både i Istanbul, der demonstrasjonsbølgen startet for snart to uker siden, i hovedstaden Ankara og i byene Izmir og Adana sør i landet ropte tusenvis av demonstranter slagord mot Erdogan og hans regjering.

– Tayyip, gå av, lød det taktfast fra demonstrantene.

Ifølge lokale medier ble flere mennesker skadd da politiet forsøkte å spre de om lag 10.000 demonstrantene i Ankara med tåregass og vannkanoner natt til søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må lære dem en lekse

Det var også sammenstøt mellom politi og demonstranter i bydelen Gazi, der størsteparten av innbyggerne tilhører den muslimske minoriteten alveis, som er uttalte motstandere av statsminister Erdogan.

Erdogan oppfordrer på sin side tilhengere av regjeringspartiet AKP om å bruke neste års lokalvalg til å «lære demonstrantene en lekse».

– Det er kun sju måneder igjen til lokalvalget. Jeg vil at dere skal lære dem en lekse med demokratiske virkemidler via stemmeurnene, sa Erdogan da han møtte flere støttespillere i byen Adana.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvelden før var det sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Erdogan i den samme byen. Opposisjonelle ble angrepet med stein, og på bilder som ble lagt ut på Facebook så det ut som om politiet sto passivt å så på.

Vil ikke gi seg

Lørdag hevdet regjeringen at demonstrasjonen «var under kontroll». Men samme kveld og natt til søndag var Taksim-plassen i Istanbul nok en gang full av demonstranter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrasjonene i Tyrkia startet med en protestaksjon mot planer om byggingen av et kjøpesenter i Geziparken i Istanbul, en av ytterst få grønne lunger i millionbyen. Siden har de utviklet seg til en bred og folkelig politisk protest.

Demonstrantene har lovet å fortsette protestaksjonen så lenge de finner det nødvendig.